zondag 1 oktober 2023

NK E teams plaatst zich nipt voor de finale

Vorige week zaterdag heeft ons E-team zich geplaatst voor de finale van het Nederlands Kampioenschap. Het was een spannende en leerzame middag in Hoogkerk. Bram, Thijmen, Joris en Lieke lieten zich van hun beste kant zien door tegen sterke tegenstand op hun tandvlees de achtste plek binnen te halen. En de beste tien teams plaatsen zich voor de finale op 11 november in Muiderberg.
In de eerste ronde viel het resultaat tegen. Lieke en Joris moesten echt wennen aan de spanning en waren na ongeveer 2 minuten al klaar. Verloren. Door te snel te spelen. Het bekende euvel. Lieke was ook niet helemaal fit, wat grieperig. En voor Joris was het echt er weer inkomen. Thijmen en Bram wonnen wel waardoor we met 2-2 gelijk speelden.
In de tweede ronde volgde de wedstrijd tegen Zukertort Amstelveen. Een vereniging genoemd naar een 19de eeuwse schaker waar ook een zeer (saaie?) opening naar genoemd is. Bram mocht op bord 1 weer tegen een sterke tegenstander spelen, maar won. Ook Thijmen speelde erg geconcentreerd en won. Wat is hij de afgelopen periode toch vooruit gegaan. Nauwkeurig spel, weinig tactische grapjes die hij mist. Lieke zorgde ervoor dat de matchpunten onze kant op kwamen. Joris speelde ook  veel beter en geconcentreerder, maar verloor helaas. Zukertort werd uiteindelijk vierde, maar heeft op ons team na geen andere sterke teams gehad.
In de derde ronde volgde een verrassend 3-1 verlies tegen VAS uit Amsterdam. VAS heeft altijd sterke jeugdspelers, maar dit keer was Ten Boer favoriet. Bram won, maar Thijmen, Joris en Lieke verloren. Lieke speelde overigens een heel goede partij tegen de sterke Puck.
In de vierde ronde wonnen we weer van Oud Zuylen uit Utrecht. Weer geen supersterk team, maar we hadden er wel enige moeite mee. Lieke haalde een matchpunt binnen met een mooie overwinning. Thijmen speelde remise om de het tweede matchpunt binnen te halen.
In de vijfde ronde weer een erg sterk team: Philidor uit Leeuwarden. Veel bekende gezichten uit het jeugdcircuit. Van tevoren dacht ik dat een gelijk spel mooi zou zijn. Maar de wedstrijd werd gewonnen door Joris. Hij pakte zijn eerste en meteen één van de belangrijkste punten van de middag. Thijmen versloeg keurig de erg sterke Simon Botter, deelnemer aan het NK E individueel dit jaar waar hij nog keurig tegen Bram remise speelde. Bram had het moeilijk tegen Jim de Wit. Jim stond na een mislukt offer van Bram beter. Maar Bram vlechtte zoveel complexiteit in de stelling dat Jim in tijdnood kwam en blunderde. Met de 3-1 tegen deze sterke tegenstander klommen we op naar de derde plek in de stand.
Het E-team met coach Hannah
Het betekende ook dat we in de zesde ronde tegen het sterkste team van deze dag speelden. HMC Den Bosch heeft niet alleen het grootste talent van Nederland tot en met 10 jaar aan bord 1 (rating 1927!), maar de overige spelers van het team hebben ook allemaal 500 ratingpunten meer dan onze spelers. In dit geweld bleef alleen Bram overeind. En hoe. Hij won bijna van de Nederlands Kampioen tot en met 10 jaar Hrdya Dinanath, die een paar weken eerder nog op het Europees Kampioenschap speelde. In de slotstelling staat hij nog steeds gewonnen, maar beiden hadden nog minder dan een minuut bedenktijd en daarom werd tot remise besloten.
Bram wint bijna tegen Hrdya
Door het verwachte verlies werd het opeens erg spannend. We werden namelijk tegen de nummer 2 ingedeeld, Staunton. En als we zouden verliezen zouden we buiten de top 10 vallen. Er moest dus een resultaat gehaald worden. Staunton is in de breedte erg sterk, dus vooral de borden 2 tot en met 4 scoren veel punten. En Viaan kan mee tegen de toppers van Nederland (hij scoorde 5 uit 7 deze middag).
Beslissend was de partij van Joris. Hij speelde creatief en schudde alle spanning van zich af. Gefocust deed hij de juiste zetten en won. Thijmen speelde ook goed tegen Theo, maar verloor. Ook Lieke redde het niet tegen Vygo. Dus alles hing op dat moment af van de partij tussen Viaan en Bram. Bram had een pion gewonnen, maar de stelling was erg dicht geschoven. Bovendien ongelijke loper, dus het was de vraag of hij er doorheen kon komen. In tijdnood maakte Viaan echter wat foutjes en opeens was Bram bovenliggend. Hij speelde het gedecideerd uit.
Een uitstekend resultaat en daardoor bleven we binnen de top 10. En verdiend. Want we hebben alle sterke teams wel zo'n beetje gehad. Alleen Op Eigen Wieken hebben we ontlopen.
Onze schakers hebben het heel goed gedaan. Met een Lieke, die weer beter is, en een ingeschaakte Joris kunnen we in Muiderberg meedoen in de subtop en hopelijk iets meer.
Het toernooi was weer uitstekend georganiseerd door Martijn, Yannick, Roland en Sake-Jan. Verder wil ik Freddie, Anneloes, Hannah, Boudewijn, Gerda en Michiel bedanken voor hun steun tijdens het toernooi. Door mijn taken als wedstrijdleider hebben zij vooral het team begeleid tussen de rondes, ze weer op scherp gezet voor de volgende ronde. Het liep allemaal uitstekend!
Maar de grootste dank gaat uit naar Lieke, Joris, Thijmen en Bram voor hun geweldige prestatie. Jullie zijn toppers! 

Geen opmerkingen: