zaterdag 25 maart 2023

Leerzame schaakmiddag op het BSK Stad en Ommelanden

Vanmiddag was het BSK van de stad en de provincie Groningen in het Denksport Centrum. Er deden 15 teams van 12 scholen mee, dus zeg maar iets meer dan 60 jeugdschakers. Bijzonder voor onze club is dat er maar liefst tien clubleden bij vier scholen meededen en dat daarnaast Liva en Evie ook de hele middag aanwezig waren. Liva had gisteravond alle stukken opgesteld. Verder speelden Bram en Thijmen bij GSV1 resp. GSV2. Timo en Imre deden het geweldig bij de Walfridusschool uit Bedumen Isa speelde mee bij 't Kompas uit Lewenborg. De meeste clubleden speelden mee bij de Fontein uit Ten Boer: Paulien, Noa, Joris, Sarah en Hannah.
Voor alle schakers werd het een leerzame middag. De meesten teams hebben ook onderling tegen elkaar gespeeld. De Fontein speelde tegen GSV1, 2, 't Kompas en Walfridus, Walfridus tegen GSV2, 'Tkompas tegen zowel GSV1 als GSV2.
't Kompas is sinds vorig jaar bezig met schaaklessen die door Ronald van Nimwegen van de Paardensprong op school worden gegeven. Dat sorteerde effect. 't Kompas plaatste zich in de sterke voorronde van de stad en werd uiteindelijk knap 9de. Het meest bijzonder wapenfeit was de overwinning van Isa op Deen.
Isa verslaat Deen
In een prachtige stijl strafte ze een grote fout van Deen af en speelde het daarna nauwkeurig uit. Het was de enige match dat GSV1 een matchpunt dreigde te verliezen, want ook op bord 1 had Viaan een fout begaan en dreigde te verliezen met een toren minder. Viaan wist echter terug te komen.
GSV1 was deze middag oppermachtig. Er werden slechts 3,5 bordpunt afgegeven. Isa won er dus één. Joris lukte het ook tegen de sterke Theo Kudernac.
In deze stelling was Theo wat afgeleid en sloeg met g5 op f6. Joris wees hem er op dat dit niet mag en na 1... g4 2. Txb7 miste Theo het mat op b8. Na 2... Te4 zou hij nog steeds gewonnen hebben gestaan. Even was er bij de Fontein hoop op 2-2 want zowel Sarah als Hannah stonden gelijk. Maar beiden hadden weinig tijd en werden door de vlag heen gejaagd. Sarah gaf met 12 seconden op de klok een gelijk toreneindspel weg en Hannah had in een al wat taaie middenspel stelling niet genoeg tijd meer.
Maar we hadden het over het GSV1 en dan hebben we het voor onze schaakclub over Bram. Bram speelde uitstekend. Alleen tegen Sarah en tegen Daan Hentzen kwam hij eigenlijk niet verder dan remise. Bij Sarah miste hij een torenwinst en won daarna op tijd. Tegen Daan was het ongelijke lopereindspel echt niet te winnen. Daan blokkeerde zijn pionnen op c2 en b3 en kon de remise opeisen.
Thijmen speelde in het tweede team van GSV. Ook hij had een puike middag. Het team van GSV2 werd uiteindelijk tweede in de eindstand. Naast verlies tegen GSV1 was er alleen een gelijk spel tegen de Fontein. Het was het enige matchpunt dat de GSV-teams aan andere scholen kwijt raakte! Zo oppermachtig zijn de teams (de komende jaren!). Thijmen speelde een paar goede partijen. Tegen Joris stond hij gewonnen, maar er ging iets mis bij het afmaken van de partij.
Walfridus tegen de Fontein in de laatste ronde
Imre en Timo speelden bij de Walfridus. Nu meester Marcel zich ermee bemoeit ontwikkelt het schaken zich daar weer.
Imre is een talent en Timo weet met zijn enthousiasme iedereen mee te krijgen in het verhaal. Imre speelde een geweldig toernooi met 4,5 uit 7. In de laatste ronde miste hij de winst tegen Hannah:
In deze stelling vond Imre het winnende 1... Pd4. Hannah schrok want zag opeens dat 1... Pxd4 2. Dxh1+ een verloren stelling oplevert. Ze ging de denktank in maar zag het niet en probeerde maar 2. d3. Dit laat alleen mat-in-2 toe met 2... Pxf3+ 3. Kf1 Lh3#. Imre was echter te veel met de aanval op de dame bezig en verzette zijn dame waarna Hannah de partij won.
Timo terwijl Liva toekijkt
Timo deed het ook erg goed met 3 uit 7. Timo gaat van eigen kracht uit en probeert altijd zo snel mogelijk mat te zetten. Daar wordt hij ook steeds beter in. Verdedigen komt daarna.
Timo weet gelukkig waar hij aan kan werken: rustiger spelen! We verwachten dat hij volgend jaar al heel wat meer scalpen gaat scoren. Marcel begeleidde het team van Walfridus.
Voor Freddie en Roelof ging vooral de aandacht uit naar het team van de Fontein. Met vijf clubschakers in de geledingen waren er wel verwachtingen dat het goed zou gaan. In de eerste ronde werd eenvoudig gewonnen van de Borg1. Het werd een lange match. Hannah won snel, maar toen de rest van de zaal al leeg was zaten Joris, Sarah en Paulien nog te zweten. Sarah en Paulien hadden ook tijdnood. Joris won wel makkelijk, maar Sarah kon pas met nog maar 15 seconden op de klok matzetten en Paulien ging echt door de vlag.
topscorer van het toernooi
De tweede ronde mocht het team meteen tegen het team van GSV1. De partij tussen Theo en Joris is hierboven al beschreven. Noa verloor van Deen, dus het stond 1-1 toen Sarah en Hannah nog speelden, beiden in tijdnood. Hannah stond lange tijd gelijkwaardig, maar op een gegeven momenten wist Viaan kleine verzwakkingen af te dwingen. In een moeilijke stelling ging Hannah door de vlag. De wedstrijd tussen Bram en Sarah ging verloren door tijdgebrek.
In deze stelling gebeuren er een paar vreemde dingen. Sarah speelde 1... Txh7 wat 2. Tag1+ met torenwinst mogelijk maakt. Er gebeurde echter 2. f5+ Kg7 3. f6+ Kg8 en hier zag Bram dat zijn plannetje met f7+ mislukt, dus speelde 4. Txh7 (4. Tag1+ wint nog steeds vanwege 4... Kh8 5. Txh7+ Kxh7 6. f7 en de zwarte koning is afgesloten van de witte f-pion en de toren kan niet beide pionnen dekken, bijvoorbeeld 6... Tf8 7. a7 Ta8 8. Tg8 Txg8 9. fxg8D+ Kxg8 10. a8D+) Kxh7 5. Kd3 Kg6 6. Kd4 Kxf6 7. a7 Ke6 8. Ta6 Kd7 9. Ke5 Kc8 10. Txc6 Txa7 11. Kxd5 Kb7 12. Th6
en met nog 12 seconde op de klok speelde Sarah in 12... Ta6 wat tot een verloren pionneneindspel leidt na 13. Txa6 Kxa6 14. Kc6. Erg jammer voor Sarah die een keurige partij speelde.
In de derde ronde werden weer een paar lange partijen gespeeld en werd met 3-1 van het kompas verloren. Nu ging Noa in gewonnen stelling door de vlag. Het tweede team van GSV was onze volgende tegenstander. Joris won van Thijmen na in de opening vele pionnen achter te hebben gestaan. Sarah had last van de lange partijen en was te moe om goed tegenstand te bieden aan Daan Hentzen. Noa verloor zonder veel kans te hebben. Gelukkig wist Hannah haar partij wel op een klasse manier af te ronden en werd het 2-2.
analyse bij Noa in ronde 7 waar ze met een
aftrekaanval een dame had kunnen winnen
Omdat het team zulke lange partijen speelde kreeg het een kwartier rust. Om kwart over 1 gingen we verder. Tegen de Nicholaasschool verloor Hannah verrassend snel. Het verkeerde plan leidde tot afruil van het paard op f6 waarna het paard op d5, de loper op c4 en de dame op f3 killers werden. Paulien speelde goed maar miste een matje op g2. Sarah en Joris moesten dus beide winnen. Dat lukte na prachtige gelijkwaardige partijen. Weer een 2-2.
En ook de volgende ronde eindigde in 2-2. Tegen het Palet maakte Hannah wat onhandige keuzes. Sarah had haar partij niet en gaf 3 stukken weg. Gelukkig herpakte ze zich na dit verlies en nam het team verder op sleeptouw in de ronden 8 en 9. Gelukkig waren Noa en Joris scherp en konden het team over de drempel  naar het gelijke spel dragen. Al met al bleven we als team voortdurend rond de 5de, 6de en 7de plaats hangen. En er was nog één topteam waar we tegen moesten: de Haydn school. 
Daar mochten we in ronde 7 tegen. Hannah mocht het opnemen tegen de sterkste schaker aanwezig op het toernooi: Ghilon. Hannah deed het goed, maar werd langzaam maar zeker kapot gedrukt. Qua stelling tenminste. Ondertussen had Joris in een snelschaakpartijtje gewonnen. Het ging veel te snel, maar goed... en Sarah kreeg geen kans tegen de tweede bordspeler. Ze werd echt weg gecombineerd. Noa stond ondertussen moeilijk maar had aanvalskansen. En de tijd, altijd weer die klok. De aanval van Noa werd serieus en een aftrekaanval had een gewonnen stelling op kunnen leveren, maar niet met nog maar 20 seconden. Noa verloor op tijd.
En toen stond het team opeens zesde. Er moest gewonnen worden. Gelukkig was Paulien nog fris en kon invallen voor Noa. Ze speelde ook een goede partij in de achtste ronde alleen... ze zag niet dat wit mat kon zetten. Ze stond wel voor in materiaal en had een goede partij gespeeld tot dat moment. Sarah en Joris wonnen wel en toen was het wachten op Hannah. Hannah had het moeilijk. Ze zag opeens dat haar koning in gevaar was en moest een stuk geven om mat op c1 te voorkomen. Heel vervelend allemaal. De tegenstander bleef ook geweldig goed spelen. Even later moest ze weer alle zeilen bijzetten om niet matgezet te worden. De koning moest via c1 waar een aftrekaanval mogelijk was met de loper op c2 wegvluchten. Dat lukte omdat alle stukken van Hannah op een zwart veld stonden. De toren werd weer actief, een paard ging naar d6 en toe zwart Kf8 speelde was opeens mat mogelijk via Tb8+ Ke7 en Te8#. Wat een ontsnapping.
Juf Ellen kwam ook op bezoek. Geweldig, dank voor de steun
Daarmee was het team bijna zeker van een finaleplaats. In de laatste ronde mocht het team het opnemen tegen de Walfridus school. De partij tussen Imre en Hannah is hierboven al beschreven. Paulien speelde een erg moeilijke partij en verloor al haar stukken. Gelukkig wisten Sarah en Joris wel eenvoudig te winnen.
klaar voor de finale
Hiermee werd de Fontein met 4 overwinningen, 3 gelijke spelen en 2 verlieswedstrijden gedeeld vierde in de eindstand. Ook heel bijzonder: Joris bleek samen met Ghilon de enige te zijn die alle 9 partijen wist te winnen. Een erg knappe prestatie. Naast creativiteit was vooral zijn vechtlust in verloren stellingen het cruciale ingrediënt voor deze uitzonderlijke prestatie. 
Op 15 april wordt de finale in Hoogkerk gespeeld. Zeven van onze jeugdschakers zullen daar aanwezig zijn!
Ik wil Roland en Geon bedanken voor de uitstekende organisatie en Liva en Evie voor de geestelijke ondersteuning.

Geen opmerkingen: