maandag 5 juli 2021

Maurijn kampioen basisschool

De strijd om het kampioenschap van de basisschool leek van tevoren vooral een strijd te worden tussen Maurijn, Niek en Samuel. En dat bleek in de praktijk ook zo te zijn met als verrassing Tessel die zicht tussen dit drietal in wurmde.
Iedereen zit klaar voor de start tijdens het openingspraatje
De groep was opgedeeld in twee subgroepen, zoals we het ook op de clubmiddagen hebben opgedeeld. Dat betekent 9 in groep A en 13 in groep B. In groep B was Rafaël de grote favoriet.
Hannah denkt diep na
Voor sommigen was het het eerste toernooi. Zo waren Mikka, Tim, Joris, Gideon, Ben E en Isa nog niet eerder echt betrokken bij een officiële wedstrijd.
Mikka tegen Justen in de tweede ronde
Het was voor hen een lange middag, maar ze hielden het uitstekend vol. Mikka, Joris en Isa zijn nog maar net lid van de club. Ze werden speciaal welkom geheten. 
ons jongste lid, Joris
Hannah had afgelopen zaterdag pas voor het eerst een toernooi geschaakt en Ben S had alleen ervaring met schoolschaken. Ben is één van de leden die na dit seizoen stopt net als Haaie (die het heel goed deed zaterdag) en Tim. De rest lijkt lid te blijven.
Ben was de afgelopen jaren iemand die positief
bijdroeg aan de clubmiddagen
Het toernooi werd zaterdag door Paula en Roelof geleid. Gerbrich gaf hulp als ze het rustig had bij het VO-kampioenschap.
Paula begeleidde de groep
In de eerste ronde was de jeugd op sterkte ingedeeld. Hierdoor geen verrassende uitslagen. Of het moeten de remises van Sarah tegen Hannah (Sarah ging in gewonnen stelling door de vlag) en het pat van Justen tegen Tim zijn geweest.
Justen staat voor
In de tweede ronde wel een verrassing. Gideon versloeg Samuel, die het even te gemakkelijk opnam en niet meer terug kon komen van zijn materiële achterstand. Gijs kon het niet bolwerken tegen Maurijn, terwijl hij een week eerder nog wel van Maurijn won. Voor de B-groep was van belang dat Isa, Paulien en Noa hun partijen wonnen.  Hierdoor konden ze in de buurt van Rafaël blijven.
een geconcentreerde Isa
In de derde wonnen won Niek van Rafaël en Maurijn van Tessel. Hierdoor nog twee spelers met 100%. Samuel herstelde zich, maar Justen wist zich met zijn tweede overwinning tussen het tweetal aan kop en de achtervolgende meute te positioneren met 2,5 punt.
Paulien genoot zichtbaar
In de B-groep haalde Paulien haar tweede overwinning. Hierdoor stond ze nu naast Rafaël. Ook nieuwkomer Mikka haalde in deze groep zijn tweede overwinning.
Vincent greep net naast de derde prijs in de B-groep
In de vierde ronde won Maurijn van Niek. Ook Justen won van Haaie, die ook al twee overwinningen had. Justen stond dus een half punt achter Maurijn. Tessel en Samuel wonnen weer waardoor de groep achtervolgers van Justen bestonden uit Rafaël, Tessel, Niek en Samuel.
Tessel werd tweede zaterdag
In de B-groep verloren Mikka en Paulien. Mikka van Tessel, Paulien van Rafaël. Hier een tussenstand waarbij Rafaël leidde en op een punt gevolgd werd door Mikka, Paaulien, Noa, Vincent, Isa en Joris (!). 
Justen verloor in de vijfde ronde van Maurijn. Ondertussen won Samuel door heel geconcentreerd te spelen van Niek. Ze zijn tegenwoordig aan elkaar gewaagd. Tessel had het eenvoudiger tegen Rafaël. Doordat Rafaël verloor konden Paulien en Noa weer op gelijke hoogte komen.
Noa
Voor de laatste ronde was de stand dus:
1. Maurijn 5
2. Tessel en Samuel 4
4. Justen 3,5
5. Niek, Gijs, Haaie en Ivar (die door drie achtereenvolgende overwinningen anar boven was gekomen) 3
de B-groep met Gideon en Ben E
en in de B-groep:
1. Rafaël, Paulien en Noa 3
4. Mikka, Vincent, Isa, Lucas, Joris 2
Justen heeft Tim pat gezet
In de laatste ronde moest Samuel van Maurijn winnen om kampioen te worden. Dan zou onderling resultaat de doorslag geven. Bij een overwinning van Tessel tegen Justen zou echter de situatie ontstaan met drie winnaars die niet allemaal tegen elkaar zouden hebben gespeeld. In dat geval waren Gerbrich en Roelof van plan om snelschaakpartijen te spelen. Het leek ook bijna zo ver te komen. Samuel won twee stukken van Maurijn en leek te winnen. Maar tot zijn eigen ontzetting was het spel en de concentratie van Maurijn zodanig dat hij terug kon komen en zelfs winnen. De enige partij waarbij Maurijn echt in gevaar was geweest. Al met al een terechte kampioen.
moet je nou een hand of een elleboog geven na een partij?
Tessel won wel van Justen en werd zo een punt achter Maurijn tweede. De strijd om de derde prijs was spannender. Niek, Rafaël, Ivar en Noa wisten Samuel bij te halen, maar op weerstandspunten werd Niek derde. Opmerkelijk dat Ivar zo'n goede inhaalrace deed en dat Noa zich bij deze groep kon voegen door een overwinning op Paulien.
de laatste en langste partij tussen Noa en Paulien 
Eindstand groep A
1. Maurijn 6 (WP 22)
2. Tessel 5 (WP 21,5)
3. Niek 4 (WP 25)
4. Samuel 4 (WP 22,5)
5. Ivar 4 (WP 16,5)
6. Justen 3,5 (WP 20,5)
7. Gijs 3 (WP 22,5)
8. Haaie 3 (WP 18,5)
9. Sarah 2,5 (WP 16,5)
Het podium van de A-groep
In de B-groep was de overwinning van Rafaël op Sarah van belang. Doordat Noa van Paulien won eindigden ze beiden op 4 punten, maar Rafaël had bijna tegen de hele top gespeeld en veel meer weerstandspunten. De prestatie van Noa mag echter niet onderschat worden: een duidelijke tweede prijs! Paulien haalde 3 punten en werd nog achterhaald door Vincent. Paulien had echter 2 weerstandspunten meer dan Vincent en werd zo derde:
Ben tegen Lucas met op de achtergrond Sarah
1. Rafaël 4 (WP 20)
2. Noa 4 (WP 16)
3. Paulien 3 (WP 19,5)
4. Vincent 3 (WP 17,5)
5. Hannah 2,5 (WP 18,5)
6. Lucas 2,5 (WP 17,5)
7. Joris 2,5 (WP 11,5)
8. Mikka 2 (WP 19)
9. Isa 2 (WP 15)
10. Tim 2 (WP 11,5)
11. Gideon 1,5 (WP 13,5)
12. Ben S 1 uit slechts 3 ronden! (WP16,5)
13. Ben E 1 (WP 14,5)
de deelnemers aan de B-groep met winnaar Rafaël
tweede prijs voor Noa en Paulien als nummer 3
Met Maurijn hebben we ene goede opvolger van Elisa die vorig jaar het kampioenschap won.

Geen opmerkingen: