zondag 20 september 2020

Geslaagde herstart van regionale toernooien

Voor het eerst sinds het Paardensprongtoernooi weer een toernooi! Dat was eind februari en nu is het 19 september. Bijna 7 maanden geen schaken!. De jeugd heeft het fysieke schaken vreselijk gemist. Het online schaken sloeg minder in Ten Boer aan, dus de leegte was groot. Er waren daarom veel jeugdschakers die mee wilden doen vanuit Ten Boer aan de Jeugd Club Competitie in Hoogkerk. Zoveel dat de zaal vanwege het Corona protocol vol was, voordat we een C-team konden formeren. 

De vier teams van SC Ten Boer
De middag was bijzonder geslaagd. Niet in de laatste plaats door de live verslaglegging van Martijn Hardeman, de goede organisatie door Sake Jan en Ronald en de betrouwbare wedstrijdleiding van Roland. Het is verheugend dat deze mensen zich zo inzetten om het jeugdschaak mogelijk te maken. Vooral Roland heeft heel veel voor het jeugdschaken gedaan nadat de Jeugdcommissie in 2012 onderbemand was. De NJR opgezet, alle standen voor klassementen bijgehouden, de gegevens voor de nationale rating aangeleverd. Onbetaalbaar was wat hij in die jaren heeft gedaan. Nu hij afscheid neemt als voorzitter zijn we hem daar erg dankbaar voor.
Het D1 team met onze sterkste meiden
Voor SC Ten Boer gingen vier teams mee naar Hoogkerk: twee D-teams en twee E-teams. Ze hadden een erg leuke middag. Ik heb mooie partijen gezien. Eén stelling hield me 's avonds nog erg bezig.


In deze stelling had Elisa nog 8 seconden. Ze kon naar mijn menig toeslaan met 1... Dg3. Er komen opeens allemaal gemene trucjes in de stelling:
2. Txa2 Dxe1+ 3. Kh2 Lf4+ met winst
2. Tee2 Ta1+ 3. Tf1 Le3+ met winst
2. Taf1 Txf2 3. Txf2 Le3 met winst
Kortom het lijkt helemaal uit. Sono kwam echter nog met een idee 2. Dc8+ Kg7, maar pas 's avonds begreep ik zijn plan: 3. Txf7+!! Deze zet redt wit en wint zelfs! Na 3... Kxf7 4. Dxe6+ Kg7 is er slechts één winnende zet:
5. Dd7+!!
Probeer het thuis maar eens: wit wint in alle varianten.
Het resultaat van de middag was ook uitstekend. De jeugd was blij om weer te kunnen schaken. En daar gaat het om.
Team E2 tegen Team E1
Het tweede team van de E's deed het goed. Het begon al meteen met een overwinning van Ivar tegen Tyron. Ook Gijs scoorde goed met 2 uit 5. Maar de beste score van de dag was van Justen die twee keer remise speelde en één keer won. De eerste remise was daarbij ook nog een pat. Vincent was ook de hele dag op een prettige manier erbij. Hij beleeft het schaken vol enthousiasme en wordt al steeds beter. Het tweede team speelde één keer gelijk en bleef slechts 1 bordpunt onder de Matadoren.
De verrassende overwinning van Ivar
Het eerste team werd uiteindelijk derde op bordpunten. In de laatste ronde was de tweede ronde binnen handbereik na de knappe overwinning van Samuel op Deen. Niek won ook, maar na het verlies van Tyron en Sarah werd het toch nog 2-2. Vooral Samuel en Niek speelden goed. Tyron speelde iets te snel waardoor mooie kansen verloren gingen. Sarah speelde gedegen en dat is goed om te zien. 
Met de derde plaats is het team geplaatst voor het NK! Van harte!
Het team met de derde prijs en een NK ticket
Gefeliciteerd Tyron, Samuel, Niek en Sarah

Afgetekend winnaar werd trouwens de Paardensprong. Gefeliciteerd!
Bij de D-teams waren de verwachtingen minder hoog gespannen. Maar het liep goed bij beide teams. Het eerste team bestond alleen uit meiden en scoorde zo goed in de vierde en vijfde ronde dat ze zich voor het NK hebben geplaatst. De meest ervaren dames namen het team aan de hand. Isidora scoorde met met 4 uit 5 het best en was de hoeksteen van het team. Ook Elisa was op bord 1 zeker in haar spel. Hierboven heb ik al haar interessante partij tegen Sono laten zien. Ook de andere partijen verliepen goed en ze scoorde 3 punten. Danique speelde goed, maar verloor wat ongelukkig in de eerste en laatste ronde.
Danique in de laatste ronde.
Dit eindspel is zeer kansrijk voor zwart, maar ging verloren

Ze had kansen, stond in beide partijen vermoedelijk gewonnen, maar vermorste de kansen. Ze was ook afgelopen vrijdag pas voor het eerst weer op de club, dus het ritme ontbrak. Eline was op het derde bord ook belangrijk voor het team. Zij haalde ook 4 uit 5. Het belangrijkste punt was in de laatste ronde. Ze stond verloren maar wist met een mat op de onderste rij ervoor te zorgen dat het team nog bijna tweede werd. 
De meiden genoten van hun succes en we gaan proberen om het team naar 7 november naar Almelo te krijgen.
Het superteam dat naar het NK mag
Het tweede team deed het heel wat beter dan verwacht.
Op het eerste bord speelde Daniël. Hij is enorm vooruit gegaan de afgelopen tijd. Dat merkte je al in de eerste ronde toen hij gewoon gewonnen stond tegen Ghilon. Helaas ging de partij verloren, maar later scoorde hij nog wel een puntje. Maurijn heeft ook enorm veel talent en scoorde 3 uit 4. Eén keer onderschatte hij zijn tegenstander, maar daarna was hij uitstekend bij de les. Hij heeft veel potentieel.
Jelmer is ook hard vooruit gegaan, maar had het gisteren moeilijk op bord 2/3. Hij miste een paar kansjes op een punt. Ivar scoorde 2 uit 3. In de loop van een partij gaat zijn speelsterkte vooruit. Een paar mooie eindspelen speelde hij. Door zijn overwinning in de derde ronde zorgde hij ervoor dat het eerste team zich plaatste voor het NK.
het zorgvuldig uitgespeelde eindspel
Het werd zelfs nog 2-2 tegen Paardensprong D1 door de overwinning van Maurijn. Tessel scoorde 50%. Ze kan heel goed schaken, maar is soms nog wat te nonchalant, waardoor een gewonnen partij alsnog verloren gaat. Het tweede team werd verrassend zesde door een dikke overwinning en twee gelijke spelen. Dat was aanzienlijk beter dan gedacht!

Geen opmerkingen: