zaterdag 16 november 2019

Goed spel bij GP Hennie Collignon

Vandaag is de tweede Friese Grand Prix gespeeld. Het was een mooie middag. En dat was niet eens vanwege de goede resultaten. Het was vooral omdat ik onder de indruk was van het goede spel van onze jeugdspelers.
Danique eerste tussen twee van de drie musketiers van Sauwerd
Elisa speelde in groep A tegen de sterkste schakers. Daar heeft ze vooral van genoten. Ze speelde goed maar behaalde geen punten. Toch even twee fragmenten:
Elisa (wit) aan zet
In deze stelling speelde Elisa Pf3 terwijl Pb5 een beslissende voorsprong oplevert.
Elisa (zwart) aan zet
Elisa heeft goed verdedigt tegen Noël van der Veen en kan nu winnen met 1... Ld2+ 2. Dxd2 Dxb1+ 3. Dd1 Txb2. Helaas had Elisa te weinig tijd om dit te berekenen.
Elisa tegen het Schots
Isidora speelde in groep C heel erg goed. Dat kwam mede omdat ze de eerste ronde 20 minuten had en heel erg geconcentreerd won met uitstekend spel. De ronde duurde wel wat lang en daardoor miste ze in de tweede ronde tegen de latere groepswinnaar Elise van Mid Fryslân in deze stelling
Isiora (wit) aan zet
de kans om met 1. Te8+ de partij naar zich toe te trekken. Het werd weer een lange partij en ze moest meteen door met de derde ronde. Isidora speelde daardoor een minder goede partij (die weer heel lang duurde).
Na een korte pauze buiten had ze weer de energie en speelde af en toe briljant. Met 4 uit 7 werd ze gedeeld derde en vanwege het betere onderlinge resultaat kreeg ze die prijs ook.

Danique en Eline zaten samen in de D-groep. Ze begonnen beide overtuigend met een overwinning. In de tweede ronde moesten ze tegen elkaar. Danique won een loper en drukte later door. Voor Eline het begin van een mindere periode. Ze verloor nog 3 partijen op rij, totdat ze in de zesde ronde rustiger ging spelen en weer begon te winnen.
Eline (wit) aan zet

In deze stelling speelde Eline 1. f3 om na 1... Tad8 met 2. g4+ hxg4 3. hxg4 mat te zetten. Wit had 1... f6 moeten spelen om het mat te voorkomen, maar ook dan stond Eline gewonnen. Als Eline niet meegaat in het tempo van haar jeugdige tegenstanders kunnen er mooie dingen gebeuren. Ze is goed in moeilijke dingen, terwijl makkelijke dingen haar soms ontgaan. Woensdag hopen we dat ze er staat.

Danique was ondertussen lekker doorgegaan met winnen. Toch moest ze erg oppassen voor de drie musketiers uit Sauwerd. Die weten wat aanvallen is en gaan er vol in met 1. e4 e5 2. Dh5. In de vijfde ronde ging het bijna mis tegen de ongekend talentvolle Deen van der Kolk.
Die stuurde ongeacht eigen stelling alle stukken naar voren om toe te slaan. Danique wankelde maar opeens was er haar vermogen om rustig na te denken weer. Ze wist een verdediging op te bouwen en in de volgende stelling sloeg toe:
Danique (zwart) aan zet

Danique speelde hier 1... Dxe4+! 2. Pe2 Dxb1+ 3. Kf2 Dxf5+ 4. Kg1. Wit heeft hier nog gevaarlijke driegingen, tegelijkertijd is er matveld e3 voor zwart. Danique dacht lang na en vond een goede zet: 4... Dd3. De zet dekt veld h3 en dreigt mat. Deen dacht nauwelijks na en speelde 5. Pf4 maar moest na 5... De3 constateren dat het mat is.

De enige van wie ik thuisgekomen geen stelling meer wist te herinneren was Daniël. Hij speelde in groep E. Belangrijk leerpunt: minder snel spelen. Daniël heeft nog in elk toernooi een prijsje gewonnen. Nu zat het er niet in. Hij speelde goed, miste alleen wat kansen door te snel spel.
Gijs tijdens één van zijn goede partijen

Gijs speelde ook in deze groep. Zijn spel was bij vlagen geniaal. Wat denk je van het volgende moment:
Gijs zwart, wit aan zet

in deze stelling speelde wit 1. Ta5+ en Gijs reageerde met 1... Ta7. Na 2. Tb5 dreigt er mat op b8. Gijs zag dat en speelde zelfbewust: 2... Tb7 (2... Tc3+ was iets makkelijker) 3. Txb7 a2 en de pion kan niet meer gestopt worden. De tegenstander probeerde hier nog 4. Tb5 (4. Tb8+ Ka7 5. Tb7+ Ka6 6. Tb8 brengt nog het trucje 7. Ta8+ in de stelling, maar 6... Tc3+ en 7... Ka7 en de pion promoveert), en Gijs zette mat met 5.. a1D 6. Tc5 Da6+ 7. Kc7 Db7#
Gijs gaat heel hard vooruit. Hij viel ondanks zijn 4,5 punt net buiten de prijzen. Dat lag vooral aan een remise in gewonnen stelling in ronde 1. Gijs gaf daar met een h-pion en een toren nog over, zijn toren weg. Knap gespeeld vanmiddag, Gijs.
Sarah speelde tenslotte in groep F. Zij had een beetje een koude start door een herdersmat, maar daarna volgden vele overwinningen. En het waren goede partijen ook. Dat kwam ook omdat zonder een klok werd gespeeld. Hierdoor kon ze ruim nadenken en dat deed ze goed. In ronde 5 een belangrijke partij. Sarah stond verloren, de tegenstander kon de dame slaan. Hij deed het niet en langzaam kantelde de partij. bij de arbitrage van de partij gaf Sarah echter net haar dame weg, maar omdat ze nog een toren en een pion had werd tot winst voor Sarah besloten. Hierdoor had ze 4 uit 5. In de zesde en zevende ronde volgden lange partijen. In beide ronden stond Sarah moeilijk, maar hoe langer de partij duurde hoe meer Sarah zag. Tegen Ivan kwam een interessant eindspel dame + 4 pionnen tegen dame + loper op het bord.
Uiteindelijk werd deze partij naar remise gearbitreerd. In de laatste ronde weer zo'n spannende partij. De laatste van het toernooi zelf. Een haag van spelers verzamelde zich rond het bord. Veel rode shirtjes gelukkig. Het werd heel spannend en de partij werd zo goed dat hij rustig in de B- of C-groep gespeeld had kunnen zijn.
de eerste toeschouwers komen bij het bord van Sarah
Ondanks alle druk bleef Sarah elke kans pakken en vechten voor een remise. Het spannendste moment ontstond in de volgende stand
Sarah (wit) aan zet)

Sarah speelde hier 1. Te8+. Misschien is 1. Txb7+ sterker, ook al zal zwart na 1... Pd7 nog lang kunnen proberen de extra pion te winnen. Zwart speelde 1... Kf7 en de stelling leek hopeloos. Maar Sarah wist de enige zet na 5 minuten te vinden: 2. Txe6. Zwart kan het paard pakken maar het andere paard staat ook aangevallen. En dat gebeurde: 2... Kxg7 3. Txb6 Txg5 4. Txb7+ en na 4... Kf6 5. Tb6+ Ke7 besloot Migchiel de partij remise te verklaren. Na 6. Tb7+ en 7. Txh7 gaat de pion verloren.
Een knappe partij. Goed gespeeld en vooral goed met de druk omgegaan. Als je zo rustig blijft als er vijftien tot twintig mensen om je bord heen staan dan ben je echt geschikt voor het schaken.
Met de 5 uit 7 haalde Sarah voor het eerst een prijs: de tweede. Het komt je volledig terecht toe, Sarah. Wat ga je hard vooruit.

Na deze prachtige schaakmiddag met prachtige partijen werden de prijzen uitgereikt op een mooi toernooi. De organisatie was goed, de tafelleiders bleven rustig en het was een leuke schaakmiddag. Heel veel dank aan de organisatie,

Geen opmerkingen: