zondag 20 oktober 2019

Leuke Grand Prix in Hoogeveen

De eerste Grand Prix dit jaar was meteen de start van het grote toernooi van Hoogeveen. Het was op een mooie locatie in de winkelstraten van Hoogeveen. Een prima speelzaal en een gezellige sfeer. De organisatie maakte er samen met de jeugd een leuk toernooi van waarvan de prijsuitreiking werd verzorgd door Nederlands Kampioen Lucas van Foreest en achtvoudig oud-kampioen Loek van Wely, tegenwoordig senator voor Forum van Democratie. Daarnaast is hij directeur van het toernooi in Hoogeveen.
de drie nieuwe musketiers van Ten Boer
Er waren 60 deelnemers gepland, maar doordat maar liefst vier kinderen niet kwamen opdagen moest op het laatste moment alles opnieuw ingedeeld worden. Dat heeft de organisatie erg goed gedaan want nu hadden bijna alle kinderen een vrije ronde. Voor de beginnende jeugd prettig, want dan kan men af en toe even op adem komen op zo'n lange middag.
Daniël ontving als eerste zijn prijs van de Nederlands kampioen
In de onderste groep zaten Sarah, Ivar K en Daniël M. Zij hadden dus zo'n ronde vrij.
Voor Ivar was het zijn eerste toernooi. Hij begon meteen al goed, want hij had lange tijd kans op een half punt tegen de latere groepswinnares. In de loop van de middag slaat bij de meeste jeugd die voor het eerst zo'n toernooi de vermoeidheid toe, zo ook bij Ivar K. Maar vreemd genoeg won hij juist in de laatste ronden zijn partijen. 3 uit 7 is een erg knappe prestatie voor zo'n eerste toernooi.
Sarah begint te groeien in dit soort toernooien. Zij begon juist met twee overwinningen en tegen Daniël stond ze ook heel goed. Ze scoorde vandaag ook 3 uit 7. Daniël wint prijs na prijs momenteel. Bij het stappentoernooi al een prijs en vandaag weer. Hij was duidelijk de sterkste van onze drie jeugdspelers in deze groep en scoorde 5 uit 7. Dat was goed voor de derde prijs. Ook in de interne competitie ging Daniël tot gisteren aan de leiding in zijn groep. Het gaat heel goed, Daniël.

Gijs en Ivar W speelden ook samen in een groep. Het leek me een vrij sterke groep toe, maar zie wat er gebeurde.
Gijs wist twee keer behoorlijk te ontsnappen met remise. In de tweede ronde was er ook een remise, dus hij begon met 3 remises.
Ivar begon met een verliespartij en ook na zijn vrije ronde was er een verliespartij. Dat bleek echter slechts het voorspel te zijn, want opeens wonnen ze alles in de laatste drie ronden. Met 5,5 en 5 punten uit 7 partijen waren ze opeens de nummers 1 en 2 in de groep. Gijs op plek één en Ivar op plek twee. Wat een bijzondere verrassing! Knap gedaan en wat leren jullie snel.
Plek 1 en 2

Tyron en Niek zaten ook in een erg sterke groep. Ze mochten meteen in de eerste ronde tegen elkaar.
Niek leek goed te gaan tot hij een mat over het hoofd zag. Het gebeurde hem vaker vandaag. Hierdoor wat weinig punten met 2 uit 7. Ik weet dat Niek beter kan en dat zal binnenkort blijken!
Tyron scoorde beter met 4 uit 7, maar viel net buiten de prijzen. Wel enkele goede overwinningen, o.a. tegen Deen van der Kolk. De openingen waren vandaag ook goed verzorgd. Misschien komende zaterdag in Buitenpost.
Eline op het podium

We hebben tegenwoordig vier zeer talentvolle dames in Ten Boer. Vandaag speelden drie daarvan in dezelfde groep: Danique, Eline en Isidora.
Danique begon goed met 2 overwinningen. Daarna leek ze ook Abe van der Kolk te verslaan, maar toen was er een enorme inzinking die drie partijen duurde. Opeens lukte er niets meer. Heel jammer want zo ging een prijs aan haar neus voorbij. Danique wist het zelf ook, en ze weet ook dat haar dat anders bijna nooit overkomt. Het schaken blijft goed en de openingen zijn uitstekend. Dus dat gaat goed komen.
Isidora begon juist moeilijk met 0 uit 2. Daarna volgden 3 heel sterke partijen en dito punten. Als ze de laatste twee zou winnen zou ze zomaar eerste kunnen worden. Ze vocht echt geweldig en speelde goed. Toch verloor ze beide partijen en viel zo buiten de prijzen.

Bij Eline was er ook een dip. Deze kwam in het middendeel. In ronde 1 won ze nog, daarna ging het mis. Gelukkig wist ze op te krabbelen en met een sterke eindsprint eindigde ze nog als derde! Dat was een grote verrassing, want we dachten dat alle drie buiten de prijzen waren gevallen.

Tenslotte onze kopman Joël Greven. Hij speelde in groep B. Hij speelde een heel goed toernooi en was daarmee een voorbeeld voor de overige 10 jeugdspelers van onze club. Er waren veel combinaties en offers te zien bij Joël. Hij was niet bang om gezien het korte tempo af en toe een stuk voor een paar pionnen te offeren. Objectief niet juist, maar het leverde spectaculaire partijen op. Hij begon meteen met een overwinning op Matteo Petrelli en daarna volgden er nog 3. In de vijfde ronde ging het mis tegen Ernst. Opnieuw was er genoeg spel en waren er mogelijkheden om zijn geofferde stuk terug te winnen, maar Joël miste deze kansen. In de zesde ronde een spannend gevecht tegen Noël van der Veen. Joël zette een enorme aanval op. Het leek direct uit. Toen het echter niet helemaal uit bleek, offerde Joël een loper voor nog meer lijnen naar de koning. Het bloedstollende gevecht eindigde in remise. In de laatste ronde was groepswinnaar Leon van der Berg echt een maatje te groot. Maar met 5 uit 7 werd Joël wel tweede van zijn groep. Vooral het vertoonde spel geeft veel hoop voor de komende toernooien.

Geen opmerkingen: