zondag 15 september 2019

Een onvergetelijke ervaring in Rotterdam

Het NK voor E-teams werd dit jaar in Rotterdam georganiseerd. Aan de noordoever van de Nieuwe Maas speelden 40 teams om de titel die uiteindelijk door de grote favorieten uit Eindhoven werd gewonnen. Voor de jeugd van SC Ten Boer een mooie gelegenheid om ervaring op te doen voor het volgende jaar, want op Tessel na zijn al onze jeugdspeler na 2009 geboren. Het team kreeg na de regionale kampioenschappen, waar we derde werden een vrijplaats. Het team bestond uit Tyron, Samuel, Niek en Paulien. Vooral Samuel en in iets mindere mate Tyron hebben al ervaring op dit niveau door de pupillendag en het ONJK.
analyse tussen de rondes
Het werd een onvergetelijke dag. Want wanneer maak je nou mee dat je om 07:00 uur moet vertrekken om te gaan schaken in het verre Rotterdam? Een prachtige, bruisende stad. Langs het gebouw gingen een heleboel schepen langs waaronder watertaxi's. In de verte kon je de Zwaan zien en de hoge gebouwen zoals de Euromast. 
de skyline vanuit de speellocatie
En het weer... een strakblauwe lucht met heerlijke temperaturen en een zacht briesje. 's Avonds na de prijsuitreiking en het patat eten weer de spannende rit naar huis om 21.30 weer thuis te zijn in Ten Boer en omstreken.
we gaan beginnen aan de eerste ronde
Tussendoor schaken tegen sterke andere teams. Het ging eigenlijk best wel goed. Uiteindelijk speelden we vier keer gelijk en verloren we drie keer. In de eindrangschikking stonden we precies op de plaats waar we op basis van de rating thuis hoorden: de 37ste plek.
het sportprogramma dat door de begeleiding was uitgezet
Even inzoomen op de groep. Eerst de begeleiding.
de medische, technische en logistieke begeleidinsgsstaf
Rik, de vader van Niek, bracht ons veilig naar Rotterdam in zijn grote auto. Onderweg hielp Daan (A-team van Jeugd Schaak Noord) in de auto aan de voorbereiding. In de andere auto zaten Helma en Roelof. Die hielden vooral het uitgebalanceerde menu met voedingsstoffen in de gaten, zodat men helemaal scherp achter het bord verscheen. De auto van Helma bleek trouwens een nogal pittig karakter te hebben, want ik hoop dat we niet te vaak zijn geflitst toen ikzelf achter het stuur zat. Tenslotte waren Katrien en John Peter van de partij. Zij waren met Samuel de avond tevoren al naar Rotterdam gegaan. Achteraf toch een verkeerde inschatting van mij: dat hadden we met de hele groep moeten doen.
de wervende tekst boven de speelzaal
Dan de helden zelf.
een pionnenwals op de koninsgvleugel
Tyron speelde op bord 1. Hij deed dat erg goed. Want je bent toch degene die tegen alle toppers moet. In de eerste ronde al meteen tegen de Open Nederlands Kampioen in de F-categorie. Tyron hield het lang vol maar verloor. Uiteindelijk won Tyron één partij. Een knappe partij. Het viel me sowieso op dat Tyron zijn niveau net als Samuel heel goed kon vasthouden over de dag heen. Een teken dat ze ondertussen veel ervaring hebben opgedaan.
Tyron op bord 1
Samuel speelde op bord 2 en één keer op bord 1. Hij deed het goed. Af en toe had ik het idee dat de uiteindelijke score in zijn partijen niet zo goed hoorde bij het vertoonde spel. Samuel speelde dan erg goed, maar verloor door een heel klein foutje. De laatste partij zag ik de Samuel van de pupillendag weer. Volle focus, diep concentratie en goede keuzes. Als je zo door gaat, zul je hard vooruit gaan Samuel!. Het mooiste was trouwens dat je incasseringsvermogen erg goed was. Ook na een verliespartij ging de knop om richting de volgende partij. Wat knap, een eigenschap die bij toppers hoort.
Samuel op bord 2
Niek was superscherp op bord 3. Hij startte met 3 uit 3 en leek zo topscorer van het toernooi te worden. In ronde 4 ging het echter mis. Maar ook daarna scoorde Niek weer lekker door. Met 5 uit 7 was hij topscorer van het team. Vooral zijn focus op matbeelden is opmerkelijk. Altijd op zoek naar een tweevoudige aanval op een pion voor de koning van de tegenstander. Een daarmee verraste hij menig tegenstander. Ook het werk van veel stukken pakken en dan met een dame meer een roltrapmat te doen, beheerst hij goed.
Niek op bord 3
Tessel speelde op bord 3 en bord 4. Ze is pas in april lid van de club geworden en wil zo veel mogelijk schaken. Haar stijl lijkt erg op die van Lemée en Yrsa. Goede concentratie, gezonde manier van zoeken naar ruimte en een stuk dat gepakt kan worden ontgaat haar zelden. Ze gaat er komen, let op haar de komende paar jaar. Gisteren haalde ze 2 uit 5. Het had misschien nog een puntje meer kunnen zijn als haar niet een kleine catastrofe in één van de partijen was overkomen. Belangrijk was haar overwinning tegen Minerva in de zesde ronde. Door een ongelukje bij Samuel en Niek stonden we met 2-1 achter. Tessel redde het punt door een een sterke partij met een roltrapmat op de g- en h-lijn.
Tessel op bord 4
Paulien was reserve en speelde vier keer. Ze zorgt voor een goede sfeer in het team en is altijd vrolijk en vindingrijk achter het bord. In de vijfde ronde stond ze heel erg goed. Een dame en een kwaliteit meer. Helaas ging er iets fout toen de tegenstander niet met het stuk speelde dat aangeraakt was. Eerder was het Paulien wel opgevallen, maar nu greep ze niet in. Hierdoor verloor ze haar dame en verloor ze erg ongelukkig. Het was wel jammer want de overwinning voor het team zat er op dat moment zeker in. Gelukkig slurpt Paulien alles op wat er gebeurt en gaan we binnenkort meer van haar zien.
Reserve Paulien
Al met al deden al onze helden het geweldig en hebben we een onvergetelijke schaakdag in Rotterdam gehad. Wat hebben we veel geleerd en wat was het gezellig. Dat smaakt naar meer!
Het team op de brug van Rotterdam
 

Geen opmerkingen: