zondag 17 februari 2019

NJC-team haalt net niet top 4

Afgelopen vrijdag is de laatste voorronde van de NJC gespeeld. Voor ons NJC-team was het zaak om te winnen om bij de beste vier te eindigen. Tegenstander SC de Paardensprong steeg echter boven zichzelf uit en blokkeerde het team op indrukwekkende wijze uit de toegang tot de top 4.
Matadoren - SC Ten Boer
De tweede en derde ronde van de NJC waren in januari in Winschoten. Een uitstekende locatie met zeer gastvrije gastheren. Voor alle jeugdschakers was er ranja en koek. Heel veel dank voor deze perfecte organisatie, Klaas.
In Winschoten speelde ons team tegen De Matadoren en tegen MSV. Tegen de Matadoren werd het nog erg spannend. Dat kwam doordat Quinn van Dijk een uitstekende partij tegen Joël Greven afleverde.
een moeizame avond voor Joël
Joël was al wat ziek voordat we naar Winschoten gingen. Hoofdpijn en rillerig. Het wilde het team niet in de steek laten. Hij streed dan ook dapper, maar kon verlies niet voorkomen. Hierdoor kwam het team met 1-0 achter. Ook Gerbrich liet haar gewonnen stelling verzanden in een stelling met een pion meer maar met ongelijke lopers.
Rowin zat als een poema achter het bord
Ondertussen ging bij Rowin het stellingsoordeel op een neer. Alleen Wyona was steady op weg naar een overwinning. De partij van Rowin viel goed, Wyona won.
Wyona won een goede partij
En toen had Gerbrich genoeg aan een remise. Ze wilde echter winnen en dat deed ze doordat Sono opgaf in een stelling die waarschijnlijk remise is.
remise?
In de tweede ronde van de avond verloor het NJC-team.
MSV als volgende tegenstander
Zowel Joël als Rowin hadden een te sterke tegenstander. Eva combineerde er lustig op los tegen Rowin.
Eva speelde de opening erg goed en won
Met een 2-0 achterstand waren we net PSV die elke keer van die achterstand moet terugkomen. We kwamen erg dichtbij, want Wyona speelde briljant.
wit aan zet wint
In deze stelling speelde Wyona het vernietigende 1. Pxd6+. Ze kwam twee pionnen voor, sloot de toren in op a5 en leek op de winst af te gaan. Het ging echter in de tijdnood toch mis. Een gewonnen stelling werd steeds iets minder gewonnen, remise en tenslotte door een verkeerd idee verloren.
Gerbrich tegen Florian
Alleen Gerbrich wist een punt te scoren. Ze kwam moeilijk uit de opening tegen Florian. Waarschijnlijk toch een stevige plus voor wit. Florian verbruikte echter veel tijd , waardoor Gerbrich uiteindelijk met een kleine combinatie een pion wist te winnen. Ze ruilde af naar een gewonnen toreneindspel en scoorde de 3-1.
Invaller Daniël
Na dit onverwachte verlies moest er dus tegen de Paardensprong gewonnen worden. Afgelopen vrijdag waren we te gast in de Hunzeborgh. Rowin was ziek, dus we moesten op zoek naar een invaller. Gelukkig wilde de sterke Daniël invallen. Winst leek mogelijk tegen de Paardensprong. Het bleek er niet in te zitten. En dat lag niet aan Daniël en Joël. Lars en Rogier stegen ver boven zichzelf uit. Kijk maar eens naar de volgende stelling:
Rogier (aan zet) - Daniël
Rogier is een schaker die houdt van aanvallen en daar ook erg goed in is. De afgelopen jaren is hij van groot talent wat in de versukkeling geraakt, omdat hij soms wat moeite heeft om zich te motiveren. Maar de afgelopen periode is hij gelukkig weer helemaal terug. Zie het BSK. In deze stelling komt zijn uitzonderlijke talent weer helemaal naar boven. Hij speelde hier het schitterende 1. Lb6. Het is niet winnend maar wel winnend genoeg voor de NJC. Daniël dacht lang na maar kwam niet verder dan 1... Dc8 en verloor spoedig. Er is nog een manier om de stelling te houden voor zwart, maar die is moeilijk te vinden: 1... Pe2 2. Lxd8 Pg3+ 3. Kg1 Ld4+ 4. Tf2 Lxf2+ 5. Kxf2 Txf7+ 6. Kxg3 Pf5+! 7. Kf2 Pd4+, maar ik vraag me af of een gemiddelde KNSB-speler dit zou kunnen vinden. Vreselijk voor SC Ten Boer, maar als je zo'n mooie zet vindt als Rogier, dan verdien je alleen maar waardering.
Joël trof een sterke Lars Pos
Ook Joël had het moeilijk. Hij kwam in de opening een stuk tegen twee pionnen achter, maar wist ten koste van nog twee pionnen een toren te winnen op a8. Helaas wachtte hij één zet te lang om zijn dame terug te halen van a8 om de pion op c3 te dekken en opeens was er Tg2-g8 met de insluiting van de dame. En na die dreun kwam Joël er niet meer aan te pas.
Gerbrich scoorde haar 4de punt
Wyona en Gerbrich konden dus niet meer dan een gelijk spel uit proberen te halen. Gerbrich scoorde de 2-1. Ze zette de witte stelling gedegen op. Geen voordeel in de opening, gewoon een gesloten stelling en dan bouwen aan een plan. Aron werd daar wat ongeduldig van en offerde een stuk voor 3 pionnen. Ondertussen stonden de stukken van Gerbrich zo goed dat de zwarte stelling vlot in elkaar stortte.
Wyona speelde de technische fase erg sterk
Wyona had een veel moeilijker klus te klaren. Ze speelde gedurfd met als gevolg een pionwinst maar een onveilige koningsstelling. Ze rekende echter goed naar een eindspel toe met een pion extra op de b-lijn. Een bijzonder lastige technische klus wachtte om dit om te zetten naar de winst. Ze deed dit echt op magistrale wijze. Eerst ontpende ze op de d-lijn, daarna wachtte ze op het juiste moment om de pion naar b3 op te spelen, ze ruilde de b-pion tegen de a-pion, en wikkelde met een pionoffer af naar een gewonnen pionneneindspel. Weer een keurige prestatie van Wyona.
Met 2-2 is SC Ten Boer gedeeld vijfde geworden in de eindrangschikking. Er zal dus om de plaatsen 5 t/m 8 worden gestreden. Haren 1 en 2, MSV en Paardensprong 1 spelen om de eerste vier plaatsen.
de teams aan het spelen
 

Geen opmerkingen: