maandag 24 december 2018

Drie Grand Prix'

De afgelopen weken ontbreekt het aan tijd om verslagen te maken. Daarom nu een post met de verslagen van drie Grand Prix. 

Grand Prix Emanuel Lasker

Zonder meer één van de gezelligste GP's in het circuit is die in St Annaparochie. Altijd op de laatste zaterdag voor Kerst. Zelfs al een keer op kerstavond. Dit jaar waren er maar liefst 54 schakers die in Het Bildt aanwezig waren. Uit vele streken. Ik denk dat dit komt door de gezelligheid en de gemoedelijke sfeer die door Mark, Thys en andere vrijwilligers wordt gecreëerd. Indrukwekkend was het welkom vanwege de woorden die ter herinnering aan Joe Hania werden uitgesproken. Ontroerend, omdat wij uit Ten Boer Joe ook voor het laatst hebben ontmoet tijdens dit toernooi in 2017. Dochter Renske en kleinzoon waren aanwezig om de openingszet te doen.

onze enige groepswinnaar
 Vanuit Ten Boer deden er 7 jeugdspelers mee.
Gijs krijgt instructie van Murk
In Groep F speelde Gijs zijn tweede toernooi. Doel: leren en plezier hebben. In het begin ging het wat minder goed, omdat Gijs te snel een stuk beetpakte. Maar toen we afspraken om 'de handen onder de tafel' te houden tot Gijs al zijn stukken en mogelijkheden had bekeken, scoorde Gijs opeens 4 uit 5. Met 4 uit 7 werd Gijs gedeeld derde en op onderling resultaat ging hij met de vierde prijs naar huis.
Isidora kwam wat traag op gang
Isidora vindt het toernooi bij Lasker altijd geweldig. Dit jaar begon het echter wat stroef. Gelukkig wist Dirkjan aan Isidora uit te leggen wat ze moest doen: rustiger spelen. Ze ging het doen en net als bij Gijs werden de resultaten meteen weer veel beter. Met 3 uit 7 haalde ze zelfs de 4de prijs.
Mariëtte zette haar partijen goed op
Elisa en Mariëtte speelden in de C-groep. Mariëtte speelt niet veel toernooien en daardoor ging het in de beslissende fase regelmatig niet goed. Een paar erg goed opgezette partijen gingen daardoor mis. En soms valt er een stuk van het bord af. Van de drie mataanvallen wist ze er toch één met mat af te ronden.
Elisa tegen Eli Alia
Elisa daarentegen was vol op stoom. Vanaf ronde 1 speelde ze nauwkeurig, rustig en weloverwogen. Ze leek dan ook op 7 uit 7 af te gaan. Tegen Jesse Bosker ging het echter fout. Elisa stond huizenhoog gewonnen, maar ze kon geen manier vinden om de koning op de a-lijn mat te zetten. Ze verbruikte zoveel tijd dat ze daardoor zelfs verloor. Gelukkig won ze daarna al haar partijen. In de laatste partij nam ze remise om de eerste plaats veilig te stellen. Knap gedaan, Elisa, en we hebben meteen weer een aanknopingspunt voor een volgende training.
Schaken is plezier, ook als je tegen je beste vriend moet spelen
Lindert en Rowin speelden in groep B. Rowin was scherp. Hij speelde geconcentreerd en ook als hij een keer minder stond kwam hij weer terug. Bijvangst van Rosmalen? In elk geval leek Rowin de groep te winnen, maar in zijn partij tegen Sono ging het mis. Op tijd nog wel. Want als ik het goed begreep stond Rowin de hele tijd beter of gewonnen tot het moment dat hij door de vlag heen ging.
Rowin speelde geconcentreerd
Lindert speelde ook een paar mooie partijen. Talent heeft Lindert genoeg. Gevoel voor initiatief en mooie aanvallen. Voor Lindert is het resultaat en schaken an sich echter bijzaak. Hij kon zich prima vinden in de vijfde plaats met 3 mooie overwinningen.
Gerbrich tegen Eline
Gerbrich speelde in de A-groep. De afgelopen 2 jaar won ze de titel. Dit jaar lukte dat niet: ze werd tweede. Wel na enkele heel spannende partijen die in vliegende tijdnood werden beslist. In de eerste ronde tegen Dylan Torensma liet ze zich beetnemen. Dylan kwam een stuk voor in het eindspel met voor de rest alleen pionnen. Dylan had alleen zo weinig tijd dat hij niet wist hoe hij moest winnen. Toen Dylan volgens mij nog 1 seconde had en Gerbrich 2 deed Gerbrich een onreglementaire zet. Dylan wilde claimen, maar Thys kon alleen constateren dat hij door de tijd heen was gegaan. Omdat Gerbrich geen pionnen meer had werd het remise. In de 3de ronde had Gerbrich het erg moeilijk tegen Eline Roebers. Eline ruilde goed af en de pion op d3 werd hierdoor een zorgenkindje. Toen Gerbrich die verloor had ze waarschijnlijk een remise toreneindspel met een pion minder. Veel belangrijker waren de 20 seconden die ze minder had, want met nog 30 seconden op de klok had ze te weinig tijd om h2-h4 te spelen en kwam ze een tweede pion achter waardoor ze verloren stond. In plaats van door te beuken op de klok gaf ze op. Eline had een gewonnen stelling en nog 50 seconde tegenover 15 seconde voor Gerbrich.
In de 4de ronde de was de voor de tweede partij beslissende partij tegen Christian Torensma. Opnieuw een tijdnoodduel. Gerbrich had een vermoedelijk gewonnen toreneindspel, speelde echter niet de beste zetten. Christian had in de beslissende fase meer tijd: 40 tegen 20 seconde op de klok. Maar Gerbrich die dame en pion had tegen dame van Christian werd voortdurend schaak gezet, De korte koningszetten kostten Gerbrich geen tijd terwijl de langfe damezetten van Christian dat wel deden. Gerbrich stelde remise voor maar Christian wilde winnen. Door de lange zetten kwam Gerbrich met 5 tegen 4 seconden voor te staan toen Christian een schaakje deed met aanval op koning en dame. Gerbrich gefixeerd om snelle koningszetten te doen deed een koningszet. Christian pakte Gerbrichs dame, maar had net niet de tijd om ook de pion te slaan: hij ging door de vlag. Door de pion won Gerbrich haar partij en werd tweede.
Ik wil de organisatie bedanken voor de leuke dag! 

Grand Prix GasTerra

De GP GasTerra was tegelijk met de laatste ronde van de JCC. Het betekende dat ik niet aanwezig was. Ik vind het geweldig dat GasTerra elk jaar een gratis GP organiseert. Het valt erg goed in de smaak van jeugd en begeleiders/ouders. En dat is het ware doel van een jeugdtoernooi: we doen het voor de kinderen en om het schaken te promoten.
Helaas is er ook een jeugdleider van een jeugdclub die al het werk van vrijwilligers, sponsoren en jeugdschakers regelmatig 'onder de maat' noemt. Er is immers geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. Als je dat vlekje genoeg uitvergroot, dan is er altijd wel iets aan de organisatie of de prestatie van de jeugdspeler dat tegenvalt. Natuurlijk kun je hier melding van maken. Ik zou dit eerst met de betrokken mensen zelf bespreken, voordat ik daar op een weblog melding over maak en hier een oordeel over uitspreek. En als het echt hinderlijk is of als het relevant voor de verslaglegging is, dan zijn er meerdere manieren om hier melding van te maken op digitale communicatiemiddelen. Ik zou het opbouwend proberen te doen.
Als ik de teneur van de verslagen van Hiddo, de jeugdleider in kwestie, lees, dan kan ik er af en toe weinig positiefs uithalen over sommige organisatoren, vrijwilligers en soms zelfs jeugdtalenten. Ik vermoed dat Hiddo het toetsenbord van zijn pc met azijn schoonmaakt, om extra zure stukjes te schrijven. Hiddo brandt zich zelf ondertussen niet aan het nemen van verantwoordelijkheid: als er gevraagd wordt om groepsleider te zijn, dan geeft hij niet thuis, omdat er jeugdspelers zijn die gevolgd moeten worden. Ik kan daar niet veel waardering voor opbrengen. Wel zure stukjes over anderen, maar weinig zelfreflectie.
Ik denk dat we in Noord Nederland trots mogen zijn op alle vrijwilligers die zich inzetten voor het jeugdschaken. Hiddo is daar overigens een goed voorbeeld van. Ook elke jeugdspeler doet op zijn niveau zijn best en we moeten dit stimuleren door positieve zaken te laten prevaleren boven de zaken die minder goed gaan. Tenslotte mogen we blij zijn dat er zoveel sponsoren zijn, die schaken en vooral de jeugd als toekomst zien en daar in willen investeren.
Door mijnafwezigheid heb ik niet meegekregen hoe het met iedereen is gegaan. Wel begreep ik dat jeugdschakers en ouders erg van de ambiance en de organisatie genoten. Er was een goed nevenprogramma. Vooral Richard, de vader van Olaf, coördineerde onze grote afvaardiging. Veel dank daarvoor.
Elisa en Jan speelden in de C-categorie. Jan had al een tijdje geen toernooi gespeeld en nu liep het ook niet lekker. Elisa deed het iets beter maar bleef buiten de prijzen.
Jan tegen Elisa
Ewout zat in een te hoge poule. Hij scoorde naar verhouding nog wel redelijk goed.
Isidora, Olaf, Jadon en Giovanni zaten samen in de E-poule. Hier een unieke prestatie: Jadon, Olaf en Giovanni deelden de tweede prijs. Ze moeten overigens nog in Ten Boer arriveren, Wim! Isidora's resultaat is vaak omgekeerd evenredig met de gezelligheid en de hoeveelheid nevenactiviteiten. Die leiden af.
drie Boerster schakers met één tweede prijs

Samuel won op zijn tweede GP zijn tweede prijs. Op onderling resultaat werd hij tweede. Christian debuteerde in deze groep. Hij had een leuke middag en heeft veel ervaring opgedaan. Het smaakt naar meer.

Grand Prix Veendam

De Grand Prix van Veendam heeft altijd een heel eigen karakter. Dat komt doordat hij traditioneel op zondag is en de organisator een heel eigen wijze van presenteren heeft. Geen vaste en strakke schema's, maar een tafel waar de speler die 7 uit 7 haalt op mag staan aan het eind van de middag. Aan deze GP deden Rowin, Elisa, neef Ernst, Isidora, Danique, Gijs en Yanou mee.
Rowin won de eerste prijs
Voor Gijs was het zijn eerste toernooi. Het werd een leuke middag. En al;s Gijs de tijd neemt wint hij ook gewoon. Hij was dicht bij een prijs, maar op zo'n eerste toernooi gebeuren er rare dingen.
Gijs op zijn best
Zoals tegenstanders die onreglementaire zetten doen. Dat moet je zelf zien en corrigeren. Nu werd Gis 4de terwijl de 3de prijs beter had gepast.
Yanou
Yanou overkwam hetzelfde in deze groep. Zij is af en toe te lief. Hierdoor vijfde.
een goed debuut van Gijs
Danique zat een groep hoger. Ze begon sterk met 2 uit 2 maar kwam toen de schaker met de hamer tegen. Met 3 uit 7 werd ze vijfde.
wat een concentratie bij Danique
Isidora speelde te volatiel. Ze zat in een groep waar ze alles kon winnen, maar ook alles verliezen.
Isidora
Nu haalde ze 2 uit 7 en werd gedeeld zesde.
Ernst naast Eli Alia
Ernst zat in de D-groep. Ernst begrijpt veel van het spel. Hij werkt er ook aan. het is vooral ritme dat hij moet opdoen. In Veendam had hij eigenlijk wel eerste kunnen worden. Maar door wat ongelukkige partijen werd hij tweede. Een knappe prestatie die naar meer smaakt.
Elisa
Elisa zat in de C-poule. Elisa begon niet goed, maar de laatste drie ronden won ze alles. Eigenlijk net te laat op gang gekomen om in de prijzen te vallen.
Rowin was de beste in de B-poule. Hij begon met 5 uit 5. Was het verlies van concentratie dat hij de laatste twee verloor. Omdat hij al van Sono had gewonnen werd hij op 'onderling resultaat' eerste.
Rowin wint van Sono
Een lange middag in Veendam met toch wel goede resultaten van onze jeugd.

Geen opmerkingen: