zondag 4 oktober 2015

De tweede dag in Rosmalen

De rest van het verslag volgt binnenkort. Hier alvast wat foto's en een begin van het verslag van het D-team.
 
Op zaterdag 3 oktober vond de tweede speeldag van de landelijke jeugdcompetitie plaats in Rosmalen. Ons D-team en twee van onze spelers in C-teams waren aanwezig, alsmede een mooie groep ouders en begeleiders. Het werd een leuke en leerzame dag. De hoogtepunten maken de dag, waardoor we ongeacht de resultaten kunnen spreken van een geslaagde dag.

De Tocht vanuit de Noord
Vorig weekend werd de Tocht om de Noord gehouden. Vele wandelaars uit alle windstreken deden Ten Boer aan. Ze werden begroet met muziek, versnaperingen en goede wensen. De Tocht ging dwars door de prachtige Kloosterkerk van Ten Boer.

Dit keer mocht de Tocht vanuit de Noord plaatsvinden. Met vijf teams in één bus naar het bepaald niet centraal gelegen Rosmalen. Met de taart voor een jarige aan boord: Ruben Bourgonjen van het noordelijke C-jeugdtalententeam van de Paardensprong. Silke en haar vriendin Anne hadden een werkelijk schitterende taart gemaakt. Van binnen waren de cakelagen in bruin-gele blokken. Dus na het aansnijden kwam een schaakbord naar voren. De taart smaakte bovendien geweldig lekker. Geïnspireerd door de taart schaakte Ruben heel goed vandaag.
de busreis
De busreis begon wat later dan gepland. Zonder de familie Kroon, want die was al in Vught op verjaardagsvisite. Gelukkig konden Dirkjan, Jantine, Marjolein en de moeder van Anna-Mae onze jeugd goed begeleiden. De bus stopte precies op tijd voor de Biechten, want de derde ronde van de C-teams begon net. Een gevolg van de dichte mist in het hoge noorden, blijkbaar tochtte het niet genoeg om die rond 7 uur te verdrijven.
 
 de stamtafel met rechts de chauffeur
In de bus weer dezelfde buschauffeur als vorige keer. Hij is en blijft fan van onze teams vertelde hij me tijdens de dag. Verwondering en bewondering na onze vorige tocht. Geen 'dode' vogeltjes na een lange reis zo zei hij, maar juist een geweldig leuke en gezellige schaaksfeer op de terugreis, met geïnteresseerde gesprekken, analyses en grapjes onderling. Zijn twee broers schaakten ook, maar hij had zich er nooit zo mee bezig gehouden. Na onze vorige tocht wel!

Ons D-team
Het D-team heeft veruit de laagste rating van alle teams die deelnemen aan deze competitie. Elk matchpunt dat we scoren is dan mooi meegenomen. Dit keer speelde Joppe niet en dat was wel een stevige aderlating. Lindert die Joppe op bord 1 moest vervangen kreeg nu alle toppers en verloor al zijn partijen.
 
 de eerste ronde tegen Almelo
In de eerste ronde mochten we het opnemen tegen Almelo 1. Een team dat volgens mij te laag stond in de tussenstand. Lindert mocht tegen Onno Elgersma. Een bijzonder verhaal, want Onno is de kleinzoon van mijn oude hoofdmeester op de school in Oentsjerk. Met die school wisten we in de jaren 70 van de vorige eeuw met het schoolschaken vierde en vijfde van Nederland te worden. En in die teams zaten de moeder en een oom van Onno samen met mij te schaken. Het is een kleine wereld, die schaakwereld! In elk geval verloor Lindert kansloos. Alleen Anna-Mae kreeg een kans, maar toen ze een winnende stap 2 combinatie miste, ging het gelijk op en verloor ze uiteindelijk een stuk. Martijn speelde goed en rustig, maar moest zijn dame geven om mat te voorkomen. Rowin moest tegen een toch iets te sterke tegenstander en verloor ook. Einduitslag: 4-0

In de tweede ronde mochten we tegen het tweede team van De Toren uit Arnhem.
 
 de 2-2 tegen De Toren Arnhem 2
Hier speelden we een goede partij tegen. Vooral Martijn ging er eens goed voor zitten en speelde de ene krachtzet na de andere. Lindert miste wat kleine kansjes en werd toen overrompeld door een mooie matzet. 1-0 voor de tegenstanders. Ondertussen had Anna-Mae een paar pionnen en een stuk meegesnaaid, dus dat zag er goed uit. Martijn was aan het pletten en Rowin stond gedrongen, minder, maar niet achter.

Opeens werd het spannend toen Anna-Mae haar dame weggaf. Gelukkig was haar tegenstander genegen om een mat achter de paaltjes toe te staan (1-1). Goed gedaan, Anna-Mae. Martijn was daarna klaar met het pletten, toen hij De1-b4# speelde (2-1). Een uitzonderlijke prestatie, want zijn tegenstander heeft een rating van 770, bijna drie keer zo veel als Martijn (250). Aan Rowin de taak om het beslissende halve punt binnen te halen. Helaas lukte dat niet. Want bij alle gebeurtenissen op de andere borden, versloeg hij zichzelf in zijn berekeningen. Overigens had ik wel het idee dat Rowin ook tegen de sterkste van het team speelde. In elk geval was 2-2 een goed resultaat, het tweede matchpunt was binnen. 

In de derde ronde van de dag mochten we het opnemen tegen Almere. Dit team heeft een aantal heel sterke jeugdspelers van een leeftijd van ongeveer 8 a 9 jaar. De rating zegt dan vaak niet veel over de sterkte. Van tevoren hadden we afgesproken dat Roelof op een ijsje zou trakteren als we zouden winnen. 
 Martijn voor de laatste ronde
Het werd een heel goede wedstrijd van onze jeugdschakers, maar het kwartje viel bij de eindstand net de verkeerde kant op.  

Anna-Mae is bezig aan een indrukwekkende jeugdcompetitie. In deze partij gaf ze haar tegenstander geen kans. Zo won ze voor de tweede keer deze zaterdag van een tegenstander met een hogere rating dan onze eerste bordspeler! Anna-Mae heeft nu een TPR van 523.
Kansen op winst: Anna-Mae heeft al gewonnen
Rowin staat gewonnen
en Martijn heeft kansen
Ook op de andere borden zag het er goed uit. Lindert stond weliswaar een pion achter, maar bij door de ongelijke lopers hoefde en de actieve toren op c7 leek een remise binnen handbereik. Rowin speelde geconcentreerd naar een gewonnen stelling en ook Martijn stond beter.
 
Lindert verloor opeens doordat hij met zijn toren naar de koningsvleugel ging en de b-pion van zijn tegenstander niet kon tegenhouden (1-1).

Damewinst
Op de andere twee borden misten we vervolgens drie keer een damewinst. Eerst gebeurde het bij Martijn. In de volgende stelling

Stelling na g7-g6. Wit aan zet
speelde Martijn 1. Ph6+. Persoonlijk lijkt me 1. P5d4 met bezetting van het veld e6 beter. De zetten die nu volgen zijn best wel goed voor de D-competitie. 1... Kg7 2. Pg4 h5! 3. Pd4?
Martijn speelde hier te snel. Er was blijkbaar iets in de omgeving dat hem afleidde anders had hij wel 3. Pe3 gespeeld.
3... hxg4 4. hxg4? Dxg4? 5. Pe6+
Waarschijnlijk is 5. De7+ beter met het idee om daarna met 6. Pe6 mat te dreigen.
5... Kh6
Na 5... Kf7 staat zwart iets beter
6. Pxf8 Df4+ 7. Ke2! Tc8??
Een zet waar ik wél van onder de indruk ben. De tegenstandster wil de toren betrekken in de aanval om daarna mat te zetten. Ze heeft echter één dodelijke zet gemist.
Wit aan zet.
Hoe kan wit de dame winnen?

8. Dd2??
Martijn mist zijn kans om de dame te winnen. Zien jullie het? (1)
8... Dxd2+ 9 Kxd2 Txf8 en het is opeens afgelopen. Helaas 2-1 voor Almere.

Ondertussen had Rowin zijn voordeel steeds verder uitgebreid. Eerst een pion gewonnen, daarna een kwaliteit en toen ontstond de volgende stand:
Stelling na 1. Pf3-d4
Zwart staat een kwaliteit voor, maar de pion op h6 zorgt voor voortdurend gevaar. Als de dame op f6 kan komen of de pion op g5 gaat verloren dan is het helemaal mis. De laatste zet van wit is echter minder goed. De dame, het gevaarlijkste stuk van wit, kan gewonnen worden, waarna de pion op h6 veel minder een nagel in de zwarte koningsstelling is. Rowin grijpt zijn kans:
1... Tc1+ 2. Kh2 Pf2
Waarschijnlijk objectief nog veel beter dan wat ik voor ogen heb. Hoe had zwart in plaats van deze zet de dame kunnen winnen? (2)
3. Df3
Stelling na 3. Dg4-f3. Zwart kan op een
ingewikkelde manier direct alsnog een
dame winnen.

3... Pxh3?!
Je wint wel de kwaliteit maar het gevaar is nog niet weg. 
 Rowin heeft net een damewinst gemist
Er zat echter nog steeds een damewinst in de stelling. Je moet wat verder rekenen, maar hoe had zwart de dame kunnen winnen? (3)
4. Dxh3 Txc5 5. Pdc6 Dd6 6. Df3
Stelling na 6. Dh3-f3

6... Txc6?!
De op één na beste zet. Veel beter is het direct winnende 6... f6. Nu moet Rowin zijn dame voor de twee paarden geven en bovendien blijft het nog steeds gewonnen eindspel heel gevaarlijk door de voortdurende dreiging van Dg7# 
7. Df6 (oeps!?) Dxe5+!
Knap gevonden van Rowin. Hij vecht nog steeds terug en blijft gewonnen staan.
8. Dxe5 f6! 9. Dg3 Tc3?!
Ik zou zelf zo snel mogelijk de angel uit de zwarte stelling willen halen met Kg8-f7-g6, waarna de pion op h6 veroverd wordt als de witte dame hem niet continu blijft dekken
10. Dg4 Txd3 11. Da4!
Stand na 11. Dg4-a4!

Uit deze zetten van de tegenstandster van Rowin, Dalya Mang, blijkt dat ze heel goed kan schaken. De dame moet zo snel mogelijk naar de 7de rij om mat te zetten.
11... c5
Als zwart had willen winnen had hij hier en bij de komende zetten de toren naar de 4de rij moeten zetten om de pion op h6 uit te schakelen met Th4+ en Txh6.
12. Dxa5 Te3?! 13. Dc7?!
Ook mogelijk is 13. Da7 met een dubbele aanval op toren en matveld g7. Na 13... Tf7 14. Dxe3 Te7 ontstaat een razend ingewikkeld eindspel. Wie staat beter? Wit met de dame en twee pionnen of zwart met de toren en 6 pionnen? Ik zou het werkelijk niet weten.
13... Tf7
 Remise nadat Rowin zich heeft herpakt
Eindstand 1,5-2,5 voor Almere

14. Dc5? Tb3?
De verliezende zet. Maar dat het verloren was, kreeg ik pas 's avonds laat door. Daar gaat de laatste huiskamervraag over ;-)
Nog steeds is 14... Te4 remise
15. Dc8+ Tf8 16. Dxe6+ Tf7
De remisestelling met wit aan zet.
Hoe had wit nog kunnen winnen?

en hier werd tot remise besloten. Wit kan echter winnen. Hoe? (4)
In elk geval een knappe prestatie van Rowin, die na het verlies van zijn dame rustig bleef schaken en oplossingen bleef zoeken. Bovendien is het gewoon een geweldig leerzame partij van beide kanten. En leuk om na te spelen!

Almere won hierdoor wel nipt met 2,5-1,5. Jammer, maar verdiend natuurlijk. En voor ons ook een match waar we moed uit kunnen putten. Als we zo spelen krijgen we kansen op 28 november om ook een match te winnen. Misschien wel meteen tegen onze eerste tegenstander: Hoogland D1. We hebben er in elk geval zin in en we genieten van elke wedstrijd die we op dit niveau mogen spelen.
 


Oplossingen van de vragen:
(1)
In de partij van Martijn was 8. Th1+ winnend geweest, want na zowel 8... Kg7 als 8... Kg5 volgt 9. Pe6+

(2)
In de partij van Rowin kon zwart de dame uitschakelen met 2... Th1+ 3. Kxh1 Pf2+

(3)
De tweede damewinst bij Rowin volgt na het zeer moeilijk te vinden 3... Th1+ 4. Kg3 Pe4+ damewinst, want anders volgt 5. Kg4 f5+ 6. Kh5 De8#

(4)
Allereerst zij opgemerkt dat 16... Kh8 17. De7 verloren is. 
Wit wint met nauwkeurig spel de toren op b3: 17. Dc8+ Tf8 18. Dd7 Tf7 19. Dd8+ Tf8 20. Dxd5+ Kh8 21. Dd7 Tg8 22. Dd6 en zwart moet een toren op g7 geven als wit op f6 slaat of 20... Tf7 21. Dd8+ Tf8 22. Dc7 Tf7 23. Dc8+ Tf8 24. Dxc4+

Geen opmerkingen: