donderdag 18 mei 2023

Sarah, Hannah en Bram op het NK (63)

Vandaag is het NK in Rijswijk begonnen. We zijn er met drie jeugdspelers vanuit Ten Boer. De eerste dag was prachtig. De sfeer en het weer zijn prachtig. Hannah en Sarah komen hun vriendinnen van de NK's van de afgelopen jaren tegen en hebben veel plezier met elkaar. Bram geniet met volle teugen van het schaken.

de Nosbo dames mogen tegen en naast elkaar schaken in ronde 1

In de eerste ronde wonnen Hannah en Sarah. Hannah won snel en duidelijk. Koning op h1, pion op h2 en Hannah een loper op g2 (gedekt) en f2. Sarah had het moeilijker en verloor een stuk. Maar op taaiheid kwam ze terug. En won in het eindspel. Bram speelde in een c3 Siciliaan ok, maar maakte een verkeerde inschatting bij een ruil. Na afloop gaf hij zelf de goede voortzetting aan.

Bram in ronde 2

In ronde 2 speelde Hannah een aanvalspartij tegen Melody Zhang. Er waren wat verbeteringen mogelijk, maar het was helemaal haar stelling. Lekker aanvallen. Dat werd een groot succes, revanche voor het NK vorig jaar. Bram won wel overtuigend. In de opening wist wit niet wat te doen en Bram kwam steeds sterker te staan toen wit te veel tempo's verloor. Sarah mocht tegen de Nederlands Kampioen E uit 2022. Ze verloor in de opening een toren, maar kwam terug en had kunnen winnen in deze stelling:

Hier is niet veel aan de hand als Anika 24... De8 had gespeeld pm veld g7 te dekken. Ze speelde echter 24... Kh8 en na 25. Dh6+ Ke8 26. Dxh7 dreigt er mat. Zwart kan zich nog redden maar speelde 26... Db7?! en nu speelde Sarah helaas 27. Lxd8 terwijl 27. Dg8+ Kd7 28. Dxf7+ Pe7 29. Dxe7+ Kc6 30 Dxe6+ een gewonnen stelling had opgeleverd.
in ronde 2 mochten Sarah, Imara en Hannah weer naast elkaar

Bram speelde in de laatste ronde van de dag tegen een een jongen die begon te schaken met een spiegelende zonnebril op. Misschien was hij bang dat Bram in zijn ogen zijn gedachten kon lezen. De stelling kwam al snel in het eindspel, waarin Bram, waarbij Bram een pion voor stond. De tegenstander had door dat het serieus werd en de zonnebril moest alsnog af. Het eindspel was nog erg ingewikkeld, maar Bram wist het te winnen.

Bram in de laatste ronde. Even later kwam de jongen terug met spiegelende zonnebril

Sarah moest weer verdedigen nadat ze een stuk kwijt was geraakt. Dat deed ze uitstekend. Eindspelen liggen Sarah wel. Ze kwam ook in een theoretische remise stelling tegen met een pion op g6, toren op h7, koning op h6 (wit) en een koning op 8, toren op f8 (zwart). Dit eindspel is remise als zwart de toren op de onderste rij houdt. Ook Tf1 is ok. Sarah liet zich echter toch beetnemen, helaas. Wel een uitstekende verdediging en een goed eindspel. Als het zo door gaat, zal Sarah morgen weer punten gaan scoren. De fighting spirit is er in elk geval.

De partij van de dag was van Hannah. Een enorm gevecht op bord 3. In het begin ging het niet goed, maar Hannah bleef de aanval zoeken. En in deze stelling, die we later tot na de laatste ronde nog samen met Ted Barendse aan het analyseren waren, had Hannah terug kunnen komen

Hannah is enorm teruggekomen en speelt met 21... Df6 een enorm sterke zet. De penning op het witte paard is permanent en er dreigt 22... e4. Daarom speelde de tegenstandster 22. De2 maar nu had zwart een winnende stelling gehad na 22... Tg8. Er dreigt 23... Lxf3. Hannah speelde echter 22... Dg7  en nu zaten we na 23. Tfd1 te kijken naar 23... Tg8 met het idee 24. Tab1 e4? (24... Lh5 is waarschijnlijk gelijk) 24. dxe4 Pe5 25. Db2. De mooiste varianten rolden over het bord. De engine geeft echter 25. Db5 als winnend. Hannah speelde het anders, schaakte nog met enorme taaiheid maar verloor uiteindelijk. Wat mij betreft de spectaculairste partij van vandaag.
de analyse met Ted Barendse, Hannah en Sarah

Met 2 uit 3 doen Bram en Hannah het uitstekend. Ook Sarah kan terugkijken op enorm goede schaakpartijen. Maar het toernooi is nog lang en het is vooral hoe goed je het deze drie dagen volhoudt wat bepaalt waar je eindigt. Ga zo door alle drie in elk geval! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten