donderdag 17 maart 2016

De kraker in de viertallencompetitie

Na de meest besproken partij van Kerstfestival tussen de heren De Boer en Kok keek heel schaakminnend Noord Nederland reikhalzend uit naar de viertallenwedstrijd tussen SC de Paardensprong en Kroko. Zou hier wederom getracht worden om naast het ‘gewone’ schaken een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het boek ‘Bring Your Own Chess Device’? Vanuit Moskou werd de wedstrijd met spanning gevolgd, want het is toch wel tijd dat Giri eens een partij wint.
 
Vanwege de verwachte onregelmatigheden besloot voorzitter Roland Kroezen zijn jongste wedstrijdleider naar Usquert af te vaardigen. ‘Een betere leeromgeving bestaat er niet’ voegde hij er nog aan toe in het telefoongesprek met deze rijzende ster binnen het scheidsrechtergilde. Helaas bereikte de beste man in kwestie Usquert niet door een wisselstoring bij Sauwerd veroorzaakt door een gewezen voorzitter van één van de voormalige grotere schaakclubs in Noord Nederland. Hierdoor werd de trein naar Delfzijl in plaats van naar Roodeschool gestuurd.
 
De wedstrijd was een wederzien van mensen die oprecht blij waren om elkaar weder te zien. Welke tactieken en technieken zouden deze keer gebruikt worden om de uitslag van de wedstrijd te beïnvloeden? Helaas bleek elektronische apparatuur minder goed te werken dit keer. Bij het vooruitzicht van de wedstrijd had de Nosbo-voorzitter besloten om elektronische toegangspoortjes en sensoren rondom de speelzaal te zetten, waardoor alle BYOCD’s weren gedetecteerd voordat ze de schaakarena in zouden komen. De magneet trok ook de bril van Erwin aan, waardoor het er even op leek dat hij veroordeeld zou worden tot het tastend en graaiend met zijn handen op het bord spelen. Na uitgebreide inspectie van de Paardensprongvoorzitter en het nog een paar keer door het poortje lopen van Erwin (met bril op) waarbij het alarm niet afging en één van de Kroko-spelers onopvallend op de stroomkabel van het toegangspoortje stond, werd de bril uiteindelijk toegelaten in de speelruimte. Wel werden de groene dames van het Krokoteam afgewezen. Deze bleken tjokvol devices te zitten, zoals een automatische registratie van de hartslag van de tegenstander, een rookgordijn leggende capsule, een mechaniek waarmee de dame zonder dat een tegenstander in de buurt is op een ander veldje gaat staan, enz.
 
Gezien de extreme veiligheidsmaatregelen moesten de teams zich derhalve met meer ouderwetse hulpmiddelen behelpen. Zo had de bord vierspeler een aantekenschrift met Aardrijkskunde bij zich. Maar wie goed keek zag meteen dat de coördinaten van de daarin genoemde bergruggen verdacht veel overeenkwamen met enkele belangrijke velden in de opening die ze op het bord bracht. Ook opvallend was dat de aantekeningen vooral gingen over de regionale verschillen tussen verschillende paardenrassen, hetgeen door de speelster verklaard werd als een experiment om meer biologie aan aardrijkskundige vakken toe te voegen.
 
Op bord 3 viel op dat op het moment dat de paardenspronger even van het bord weghopte er omzichtig naar een blauw gekalkte binnenkant van de hand werd gekeken. Bovendien kwam de speelster opnieuw met een 'leesboek' naar de speelzaal, een eigenaardigheid die al waargenomen was bij de wedstrijd tegen de Groninger Combinatie.
 
Bord een en twee namen hun toevlucht tot meer psychologische oorlogsvoering. Zo bood bord 1 op regelmatige basis tijdens de denkpauze van zijn tegenstander een drankje aan. De methode bleek goed te werken, alleen moest de speler van Kroko na zijn 10de koffie wel vaak naar de wc. Op een gegeven moment werd de eerste bord speler van de Paardensprong er flauw van en begon het aangebodene te weigeren. Na zes weigeringen besloot de Krokaan maar remise aan te bieden, wat overigens ook geweigerd werd.
 
Bord twee gooide het over een heel andere boeg. Bij voortduring werd de voorzitter van de paardensprong aangesproken met een naam van een andere speler van zijn oude club Veendam. Om wat quotes te gebruiken: ‘Hé Theo, wil je nog koffie?’, ‘Nou wat is het weer de laatste tijd van slag, nietwaar Luuk?’, ‘O, ik ben even in de war met de naam van je vader, Trevor’. Zijn tegenstander was dermate van slag dat alras pion e4 verloren ging en wit gewoon een top eindspel had. De wedstrijd sleepte zich zo tussen kwart voor 8 en kwart voor 11 voort.
 
Het mag duidelijk zijn dat de uiteindelijke resultaten geen enkel verband hebben met de werkelijke speelsterkte van de spelers, laat staan met het vertoonde spel. Zo kreeg bord 4 van Kroko veel te weinig, bord 3 veel te veel, bord 2 een beetje te weinig en bord 1 een beetje te veel.
 
Tot twee keer toe wist onze derde bordspeelster de partij te winnen, maar eerst bleek een venijnige loperuitval er voor te zorgen dat de witte stelling wankelde en daarna was de vermoeidheid zo groot dat ze in gewonnen stelling haar toren weggaf:
Silke (aan zet) - Ruben
In deze gewonnen stelling speelde wit door vermoeidheid overmand de zet 1. Pxf7, waarna 1… Lc5+ wel erg vervelend was. Wit kwam nog heel goed terug, maar helaas ging het net mis op het eind.
 
Op bord 3 ging het net andersom. Deze langste partij van de avond had gewonnen kunnen worden door de Paardenspronger. Een spannend moment deed zich voor in de volgende stelling:
Sake-Jan (aan zet) - Gerbrich
1. e4!? Le3+ en nu zou de stelling ingewikkeld zijn na 2. Dxe3 Pxe3 3. exd5 Pxf1 4. Pxf1 Tc1 volgens mij. Er werd in de partij afgeruild met 2. Kh1 Dxd4 3. Dxd4 Lxd4 4. exf5. Uiteindelijk ontstond een gelijk eindspel met ongelijke lopers, maar toen wit zijn loper onder grote tijdsdruk (al een hele tijd overigens, de klok zal toch niet gemanipuleerd zijn?) weggaf, won zwart uiteindelijk en scoorde zo de beslissende overwinning in de partij.
 
Bord 2 speelde zoals altijd bijzonder creatief. Een bijzonder dubbelpion op b4 en b3 was het gevolg.
Erwin - Sjoerd Jan (aan zet)
Hier heeft zwart het al moeilijk. De pion op e5 staat op vallen. Zeker na het gespeelde 1... Dd6 2. Lxf6 Dxf6 3. Dxe4+ wint wit de pion. Misschien was 1... De7 een betere mogelijkheid.
Erwin (aan zet) - Sjoerd Jan
De Krokaan heeft hier groot voordeel na 1. gxh5+ Kxh5 2. T3d4. De koning kan rustig in het spel gebracht worden en de pion op h4 is taboe vanwege de zwakke 7de rij.
Erwin (aan zet) - Sjoerd Jan

Hier mist het groene gevaar zijn laatste kans. 1. Tg7+ ziet er aanlokkelijk uit, maar 1. Txb7 is beter. Na 1... Kxh5 2. Txa7 Txb4 heeft wit een vrije a-pion die nog voor voordeel zorgt, 3. Ta6 wint de c-pion.

Op bord 1 mocht de hoogste ratinghouder het opnemen tegen het grootste jeugdtalent van de Nosbo. Zwart kwam minimaal gelijk uit de opening na een mislukte Taimanov achtige Siciliaan. Op dit moment bewees het jeugdtalent zijn kracht, want zwart werd langzaam positioneel overspeeld. Moment van de mogelijkheden brak aan in de volgende stelling


Eelke - Roelof (aan zet)

Hier produceerde zwart een slechte: 1… Dc7 en wit heeft de mogelijkheid om een plus te verwerven met 2. Pb5 (of Pd5) axb5 3. Lxb4. Pion d6 is zwak en het lijkt een kwestie van tijd tot wit één van de pionnen gaat winnen. Toen wit 2. Dg3 deed kon zwart zich ontworstelen, maar ook zwart miste een mogelijkheid (na afloop door de jeugdspeler aangegeven):

Eelke - Roelof (aan zet)
Hier is 1… d5 nodig. Na 2. g3 ontstaat een bijzonder valletje 2… d4 3. Pxd4 exd4? 4. Lxd4 Pxh3+? 5. Lxh3 Lxh3 6. Dxh6+ en mat. Iets wat je al gauw over het hoofd ziet. Beter is daarom niet terugpakken op d4 maar 3… Pxh3+. In plaats van deze mogelijkheid speelde zwart het veel mindere 1… Pc5. Na 2. Pxc5 dxc5 is zwart wel van zijn zwakke pion op d6 af, maar heeft er twee zwakke pionnen voor terug gekregen. Een plan met verdubbelen op de d-lijn lijkt toch we een stevige plus te geven. Rond deze stelling bood zwart dan ook remise aan, maar het jeugdtalent sloeg dit terecht af. Bij de overgang naar het eindspel komt zwart weer terug in de partij:

Eelke - Roelof (aan zet)

Zwart speelde hier 1… Dxd3, waarna zwart geen voordeel lijkt te hebben na 2. cxd3. In plaats hiervan speelde Eelke 2. Lxd3, waarna volgens mij alleen nog zwart op winst kan spelen na 2… Pd4 3. b4 c4 4. Lxd4 exd4 Uiteindelijk viel het doek in de volgende stelling:
Eelke - Roelof (aan zet)
Zwart speelde hier 1… d3 2. Kf3 Lb3 waarna de witte stelling niet meer te handhaven is.  
 
Wat de toekomst van het Kroko team betreft zijn er heel veel onzekerheden. Wat die onzekerheden zijn willen de teamleden niet zeggen aan de pers. Is het een schorsing opgelegd door de bond wegens het vermoeden van stelselmatige mechanische doping? Of betreft het een sabbatical van één van de teamleden? Hopelijk krijgt de noordelijke schaakwereld het binnenkort te horen en krijgt het team een vervolg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten