Over schaken en eten
Verhalen naast het schaken- door Mariska (3)
Dat een marathonloper een uitgebalanceerd dieet nodig heeft,
is voor de meeste mensen overduidelijk. En een topschaatser of wielrenner dat
wil er ook wel in. Daar staat immers een fikse fysieke inspanning tegenover. Ik
kan me voorstellen dat de meeste mensen bij schaken niet meteen aan eten
denken, afgezien van een schaaltje borrelnoten dat je tijdens een vriendschappelijk
partijtje lekker opknabbelt. Toch neemt het eten ook bij schaken en zeker op dit
niveau een belangrijke plaats in. Het begint al tijdens de opening van het NK,
waarbij de spelers wordt uitgelegd dat ze tijdens hun partij alleen onder
begeleiding van iemand van de organisatie in het sportcafé iets mogen halen om
te eten of drinken. Dit omdat er onder geen beding tijdens de partijen óver de
partijen gesproken mag worden. Alle schakers hebben een rugzakje mee met geluksbananen, winnaarsboterhammen en turbokoekjes, waar ze de komende vijf uren mee uit kunnen zitten. Ja, zitten, want
schaken doe je natuurlijk vooral zittend achter het bord. Waarom eten dan toch
zo belangrijk is?
Veel mensen onderschatten de
fysieke inspanning van het schaakspel. Zo zag ik Ting Ting voorafgaand aan haar
schaakpartij tegen Gerbrich minstens zes keer de schaakstukken goed zetten.
Zestien stukken, maal zes, dat is 96 stukken optillen en weer neerzetten: een
flinke fijnmotorische fysieke inspanning.
|
De stukken staan recht |
En dan heb ik nog niks gezegd over
wat er onder de tafel gebeurt. De ogenschijnlijk zo rustige schaker laat met
zijn of haar benen opeens een hele andere kant van zichzelf zien. Ze wiebelen
en schokken voortdurend. Ik hoorde Daan N.
spreken over de ruim 10.000 stappen die hij op een dag langs de borden van
andere spelers had gemaakt. Al een tijdje loop ik met een stappenteller, dus ik spreek uit ervaring: als je 10.000 stappen haalt, ben je goed in beweging
geweest. Welk deel daarvan onder de tafel gebeurt tijdens het wiebelen en welk
deel tijdens de talloze wandelingen langs alle schaakborden is mij onduidelijk.
In huisje 203 op Zuytland neemt eten ook een belangrijke plaats in. Er wordt ’s
avonds regelmatig voor elf personen gekookt. De accommodatie in een
zespersoonshuisje is daar niet helemaal op berekend. Gelukkig is er een
inventieve en kordate kookploeg die van wanten weet: de schaakouders. Pannen, messen, snijplanken, vergieten
en zo verder is na kort overleg tussen huisje 237 en 203 in dubbele hoeveelheid
aanwezig, voldoende om voortvarend een maaltijd mee te bereiden. Wanneer de
schakers uitgeput uitblazen van hun partij, analyseren met een van de trainers
of even in het opblaasbootje zijn gestapt voor een tochtje over de Zuytlandse
wateren, draaien deze ouders een heus lopend buffet in elkaar. Ieder avond
verse groenten, een frisse salade (toch niet alleen voor de moeders?) en heel belangrijk: een flinke portie vlees
(procentueel is het aantal vegetarische schakers minimaal, en in dit gezelschap
zelfs nihil, nader onderzoek volgt mogelijk in de loop van de week). Iedere dag
staat er iets anders op tafel dat onze uitgeputte topsporters voorziet van nieuwe
energie met de nodige koolhydraten, vitamines en mineralen, zodat ze na de
maaltijd elkaar te lijf kunnen gaan tijdens een bloederig potje “Weervolven”.
|
Zeer verantwoord buffet in huisje 203 |
De kookploeg inspireert elkaar en
het leuke is dat je daardoor net weer wat anders maakt en eet dan je thuis
gewend bent. Ideeën te over dus, aan inspiratie geen gebrek. Sterker; het
avondeten dient zich soms ’s ochtends al spontaan aan, letterlijk in de vorm
van een lopend buffet...
|
... en biedt zich spontaan in de keuken aan |
|
ehh, eend of gans? |
Dat het eten niet alleen in huisje 203 en 237 een item is, blijkt uit de foto's die rond etenstijd in de groepsapp verschijnen:
|
Huisje 6 |
|
huisje 330 |
|
huisje xxx |
Aan het eind van deze week moet blijken welk voedsel tot de beste schaakprestaties heeft geleid. Voor tussentijdse informatie over de resultaten verwijs ik naar informatie elders op dit blog. Vermoedelijk zal het resultaat, voor een echt vergelijkend onderzoek, enigszins verstoord worden door het op handen zijnde etentje met alle Noordelijke deelnemers aanstaande donderdag.
Wij hebben eenden rond huisje 330 die elkaar zo vreselijk mishandelen, dat we ze alleen nog maar in de pan hoeven te leggen. Overigens krijg ik wel weer honger van deze blog van Mariska. Wat eten we morgen?
BeantwoordenVerwijderen