maandag 2 mei 2016

Over schaken en eten

Verhalen naast het schaken- door Mariska (3)
Dat een marathonloper een uitgebalanceerd dieet nodig heeft, is voor de meeste mensen overduidelijk. En een topschaatser of wielrenner dat wil er ook wel in. Daar staat immers een fikse fysieke inspanning tegenover. Ik kan me voorstellen dat de meeste mensen bij schaken niet meteen aan eten denken, afgezien van een schaaltje borrelnoten dat je tijdens een vriendschappelijk partijtje lekker opknabbelt. Toch neemt het eten ook bij schaken en zeker op dit niveau een belangrijke plaats in. Het begint al tijdens de opening van het NK, waarbij de spelers wordt uitgelegd dat ze tijdens hun partij alleen onder begeleiding van iemand van de organisatie in het sportcafé iets mogen halen om te eten of drinken. Dit omdat er onder geen beding tijdens de partijen óver de partijen gesproken mag worden. Alle schakers hebben een rugzakje mee met geluksbananen, winnaarsboterhammen en turbokoekjes, waar ze de komende vijf uren mee uit kunnen zitten. Ja, zitten, want schaken doe je natuurlijk vooral zittend achter het bord. Waarom eten dan toch zo belangrijk is?
Veel mensen onderschatten de fysieke inspanning van het schaakspel. Zo zag ik Ting Ting voorafgaand aan haar schaakpartij tegen Gerbrich minstens zes keer de schaakstukken goed zetten. Zestien stukken, maal zes, dat is 96 stukken optillen en weer neerzetten: een flinke fijnmotorische fysieke inspanning.
De stukken staan recht
En dan heb ik nog niks gezegd over wat er onder de tafel gebeurt. De ogenschijnlijk zo rustige schaker laat met zijn of haar benen opeens een hele andere kant van zichzelf zien. Ze wiebelen en schokken voortdurend.  Ik hoorde Daan N. spreken over de ruim 10.000 stappen die hij op een dag langs de borden van andere spelers had gemaakt. Al een tijdje loop ik met een stappenteller, dus ik spreek uit ervaring: als je 10.000 stappen haalt, ben je goed in beweging geweest. Welk deel daarvan onder de tafel gebeurt tijdens het wiebelen en welk deel tijdens de talloze wandelingen langs alle schaakborden is mij onduidelijk.
In huisje 203 op Zuytland neemt eten ook een belangrijke plaats in. Er wordt ’s avonds regelmatig voor elf personen gekookt. De accommodatie in een zespersoonshuisje is daar niet helemaal op berekend. Gelukkig is er een inventieve en kordate kookploeg die van wanten weet:  de schaakouders. Pannen, messen, snijplanken, vergieten en zo verder is na kort overleg tussen huisje 237 en 203 in dubbele hoeveelheid aanwezig, voldoende om voortvarend een maaltijd mee te bereiden. Wanneer de schakers uitgeput uitblazen van hun partij, analyseren met een van de trainers of even in het opblaasbootje zijn gestapt voor een tochtje over de Zuytlandse wateren, draaien deze ouders een heus lopend buffet in elkaar. Ieder avond verse groenten, een frisse salade (toch niet alleen voor de moeders?) en heel belangrijk: een flinke portie vlees (procentueel is het aantal vegetarische schakers minimaal, en in dit gezelschap zelfs nihil, nader onderzoek volgt mogelijk in de loop van de week). Iedere dag staat er iets anders op tafel dat onze uitgeputte topsporters voorziet van nieuwe energie met de nodige koolhydraten, vitamines en mineralen, zodat ze na de maaltijd elkaar te lijf kunnen gaan tijdens een bloederig potje “Weervolven”.
 

Zeer verantwoord buffet in huisje 203
 
De kookploeg inspireert elkaar en het leuke is dat je daardoor net weer wat anders maakt en eet dan je thuis gewend bent. Ideeën te over dus, aan inspiratie geen gebrek. Sterker; het avondeten dient zich soms ’s ochtends al spontaan aan, letterlijk in de vorm van een lopend buffet...
 


... en biedt zich spontaan in de keuken aan 

ehh, eend of gans?
 
 Dat het eten niet alleen in huisje 203 en 237 een item is, blijkt uit de foto's die rond etenstijd in de groepsapp verschijnen:

Huisje 6


huisje 330


huisje xxx
 

Aan het eind van deze week moet blijken welk voedsel tot de beste schaakprestaties heeft geleid. Voor tussentijdse informatie over de resultaten verwijs ik naar informatie elders op dit blog. Vermoedelijk zal het resultaat, voor een echt vergelijkend onderzoek, enigszins verstoord worden door het op handen zijnde etentje met alle Noordelijke deelnemers aanstaande donderdag.

1 opmerking:

  1. Wij hebben eenden rond huisje 330 die elkaar zo vreselijk mishandelen, dat we ze alleen nog maar in de pan hoeven te leggen. Overigens krijg ik wel weer honger van deze blog van Mariska. Wat eten we morgen?

    BeantwoordenVerwijderen